A murit un „Tezaur Viu”, violonistul Alexandru Ciurcui

Alexandru Ciurcui a fost originar din satul Frata, Comuna Soporu de Câmpie, județul Cluj. El a fost declarat Tezaur Uman Viu în 2015, de către Ministerul Culturii. Alexandru Ciurcui, violonist sau ceteraș a murit la 2 februarie 2023.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a scris pe pagina sa de Facebook: „

Desemnat „TEZAUR UMAN VIU” de Ministerul Culturii în anul 2015, în urma dosarului întocmit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ceterașul a fost un instrumentist tradiţional foarte bine pregătit sub aspect tehnic și repertorial. El a cunoscut foarte bine specificul zonei sale folclorice și a interpretat, într-un mod personal și deosebit de convingător, cântecele doinite și jocurile satelor din Câmpia Transilvaniei.

Violonistul Alexandru Ciurcui a desfășurat, de-a lungul timpului, o bună colaborare cu instituțiile culturale ale judeţului Cluj, punând la dispoziția specialiștilor interesați totalitatea cunoștințelor teoretice și tehnice acumulate, în vederea realizării unor studii de specialitate, dar și a unor imprimări audio. Acestea au fost concretizate în CD-ul cu titlul „Alexandru Ciurcui – Şandorică”, în anul 2013, coordonat de regretatul etnomuzicolog clujean, dr. Mircea Cîmpeanu, material editat de Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Pericol de avalanșe la Bâlea Lac
Next post DN1 se închide?