3 lucruri despre peleți pe care probabil nu le știai

Toată lumea a auzit despre peleți. Sunt un combustibil revoluționar, un combustibil care promite să fie cât se poate de prietenos cu mediul înconjurător, dar și cum sănătatea familiilor noastre. Mulți dintre români doar acest lucru îl cunosc despre peleți, ceea ce nu e suficient.

Există o mulțime de lucruri pe care cei care obișnuiesc să achiziționeze peleti nu le cunosc despre acest combustibil. Și tu te numeri printre ei? Ți-am pregătit un întreg articol în care discutăm despre lucruri, pentru unii, mult mai puțin știute despre peleți. Ești pregătit? Să nu mai batem pasul pe loc și să începem.

Cum sunt obținuți peleții?

Foarte mulți români cumpără peleți, însă prea puțini sunt cei care știu cu adevărat cum sunt aceștia produși. Ei bine, peleții sunt făcuți din resturi de lemn. Mai exact, din rumeguș, lemn provenit de la fabricile de cherestea, lemn extras din pădurile în care au avut loc incendii de vegetație și așa mai departe.

În nicio etapă de producție a peleților nu se folosesc substanțe chimice periculoase. Este suficientă lignina din compoziția lemnului pentru ca fiecare element dintr-un pelete să se lege armonios. Deci, de asta sunt considerați prietenoși cu mediul înconjurător și cu sănătatea familiilor. 

Mai mult decât atât, peleții sunt obținuți prin uscare și presare la temperaturi înalte. Atunci este eliberată lignina, iar aceștia capătă acea formă pe care o știm cu toții.

Toți peleții sunt la fel?

Nu, peleții nu sunt la fel. Probabil cei care nu au achiziționat până acum peleți ar putea tinde să creadă acest lucru. Nu e deloc adevărat, peleții sunt de 3 tipuri și anume peleți din rumeguș de rășinoase, peleți din rumeguș de foioase și peleți din rumeguș mixt.

Fiecare tip prezintă avantajele și dezavantajele sale: un anume tip arde mai rapid, pe când celălalt menține flacăra vie pentru mai mult timp și așa mai departe. 

În aceeași ordine de idei, am mai putea spune despre peleți că sunt diferiți dacă ne raportăm la clasele de calitate din care aceștia pot face parte. Așadar, avem aici 3 clase de calitate, după cum urmează: clasa de calitate A1, clasa de calitate A2 și clasa de calitate B. Diferența dintre ele o face puterea calorică, puritatea lor, timpul necesar pentru a arde complet, dar și cantitatea de cenușă rezultată.

Dacă vrei să faci achiziții sigure, este recomandat să alegi peleții din clasa de calitate A1. De ce? Deoarece sunt cei mai puri peleți de pe piață, produc o cantitate mică de cenușă în urma arderii, cenușă ce poate fi folosită cu încredere ca îngrășământ pentru flori și plante, iar puterea lor calorică este suficientă pentru a-ți satisface exigențele.

Puterea calorică a peleților este mai mare decât cea a lemnelor de foc?

De cele mai multe ori, este adevărat, peleții au o putere calorică cu mult mai mare decât a majoritatea speciilor de lemn de foc. De ce se întâmplă acest lucru? Grație modului în care sunt creați, prin compactare la temperaturi mari, moment în care apa este eliminată.

Peleții au de obicei o umiditate cuprinsă între 8% și 10%. Lemnele de foc, atunci când sunt verzi, au o umiditate extrem de mare, în unele cazuri chiar și de peste 50%. Asta înseamnă că puterea lor este foarte mică, iar pentru a o face să crească, lemnele au nevoie de un timp îndelungat pentru uscare.

Ține minte că puterea calorică este invers proporțională cu umiditatea! Dacă umiditatea lemnelor de foc scade, puterea calorică crește. Lucru valabil și în cazul peleților. Chiar dacă aceștia ies de pe porțile fabricii cu o umiditate cuprinsă între 8% și 10%, dacă nu îi ferești de umiditate, aceștia încep să își piardă din proprietățile calorice.

Despre peleți mai trebuie să știi și că sunt un combustibil 100% reciclat. Ții minte care este procesul după care sunt creați, dar, mai ales, ce se folosește la crearea lor? Rumeguș și lemn reciclat! Așadar, când vine vorba despre peleți, putem spune că nimic nu se pierde, ci totul se conservă.

Iată că acum știi mai multe informații utile despre peleți. Ce spui? Merită să fie combustibilul cu care tu și familia ta să vă încălziți în iarna care vine? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *