Consumul de miere a fost intotdeauna un subiect indelung discutat. Unii o consuma cu drag, altii sustin ca este doar zahar.
Insa, indiferent de subiect, cel mai bine este sa fiti corect informati inainte de a va forma o parere. Conform ultimelor cercetari in domeniu, mierea are numeroase beneficii, dupa cum veti putea vedea in acest articol.
- Efect antiinflamator
Mierea este folosita ca remediu de mai bine de 5.000 de ani. Insa, in prezent exista si cercetari care pot sustine multe dintre aceste utilizari.
Inflamatiile pot cauza o serie de probleme grave de sanatate, cum ar fi cancer, boli de inima sau tulburari autoimune. In urma unui studiu s-a descoperit ca mierea contine compusi antioxidanti si antiinflamatori, cum ar fi acizi fenolici si flavonoide.
Antioxidantii ajuta la neutralizarea speciilor reactive de oxigen (ROS) din organism, responsabile pentru aparitia unor afectiuni grave. Drept urmare, consumul de miere ajuta la cresterea nivelului de antioxidanti din sange si previne inflamatiile.
- Mierea, alternativa sanatoasa la zahar
Supranumita si „aur lichid”, mierea este un inlocuitor ideal pentru zahar. Deoarece este mai dulce, veti folosi o cantitate mai mica pentru indulcit. Pe deasupra, mierea are o aroma pe care zaharul nu o are.
Un alt plus este faptul ca mierea nu isi pierde valoarea nutritiva sau nivelul de antioxidanti prin procesare. Mierea este o optiune complet naturala si contine 31 de minerale (in cantitati mici), inclusiv calciu, potasiu si magneziu.
Daca vreti sa va bucurati de beneficiile oferite de miere puteti comanda pe site-ul https://fagurel.ro/contact/. Aici veti gasi si alte minunatii produse de albine, cum ar fi laptisor de matca, polen sau propolis.
- Imbunatateste sanatatea inimii
Conform unui studiu realizat pe 4.500 de persoane, mierea consumata cu moderatie ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Un alt studiu realizat pe sobolani a aratat ca mierea ajuta la protejarea inimii de stresul oxidativ.
De asemenea, mierea cruda contine propolis. Acesta este o substanta rasinoasa acumulata de albine din diferite tipuri de plante. Propolisul poate ajuta la imbunatatirea nivelului colesterolului si trigliceridelor.
- Tratament pentru vindecarea arsurilor
Inca din Egiptul antic mierea a fost folosita in tratarea arsurillor si a altor rani. Datorita proprietatilor ei antimicrobiene si antiinflamatorii, aceasta poate reduce timpul de vindecare si infectiile.
Multe studii din ultimele decenii au dovedit ca mierea stimuleaza productia de celule albe, avand ca efect regenerarea tesuturilor. In plus, mierea este acida si contribuie la scaderea pH-ului unei rani, impiedicand cresterea bacteriilor si grabind vindecarea.
Cu toate acestea nu este recomandat sa folositi mierea pentru tratarea arsurilor fara a discuta cu un medic inainte. Mierea medicala este sterilizata, deoarece varianta naturala poate contine microbi ce pot patrunde in rana.
- Reduce simptomele tusei la copii
Orice parinte stie cat de dificile sunt noptile cand cel mic are probleme respiratorii. O banala raceala sau o infectie presupune utilizarea mai multor medicamente, care au in general efecte secundare.
Mai multe studii au concluzionat ca mierea este o alternativa eficienta pentru tratarea tusei copiilor. Aceasta imbunatateste calitatea somnului si este o varianta naturala ideala pentru copiii de peste 1 an.