La fel de importante precum intabularea, cadastrele pentru case si vile reprezinta documente vitale pentru detinerea si valorificarea unei astfel de proprietati. De aceste procedee depinde atribuirea unui numar unic si inregistrarea lor in Cartea Funciara, proceduri de care depinde obtinerea titlului de proprietate cu toate drepturile aferente. De aceea daca in momentul in care doriti sa vindeti, sa inchiriati imobilul sau sa aplicati pentru un credit ipotecar pe baza lui, aceste lucruri nu se vor putea efectua, dat fiind faptul ca nu va incadrati in parametrii legali necesari.
Despre cadastru: importanta si insemnatate
Atunci cand proprietatea pe care o detineti nu este inscrisa in Cartea Funciara, legea va impune obligativitatea de a demara servicii de cadastru prin care sa obtineti aceste lucruri. Documentatia cadastrala trebuie sa reflecte legislatia in vigoare, iar cand acest lucru nu se mai intampla, trebuie reluata documentarea pentru a fi cu fiecare punct la zi.
Cadastrarea presupune, in fapt, determinarea limitelor proprietatii, ca suprafata si drepturi. Mai exact, o astfel de solicitare de cadastrare poate aparea in momentul in care dupa proprietati sunt separate printr-o linie fina si unul din proprietari isi doreste reevaluarea suprafetei. Intr-un astfel de document vor fi inscrise toate datele de proprietate, la centimetru, pentru a nu aparea eventuale incertitudini.
Cum se aplica si in cat timp se finalizeaza o astfel de procedura?
Orice persoana care detine o casa sau o vila poate solicita demararea serviciilor cadastrale. In acest sens este necesara alcatuirea unui dosar de documente care sa contina toate dovezile cu privire la faptul ca sunteti proprietarul de drept. Printre acestea se regasesc: actul de proprietate (CVC, sentinta civila, certificate de mostenitor, act de donatie, autorizatie de construire, certificate de atestare fiscala a dreptului de proprietate asupra terenurilor, titlu de proprietate, HG, OG, OUG, HCL), cartea de identitate, certificatul de atestare fiscala, plus o cerere tipizata completata la zi.
Ulterior aplicarii, proprietarul va avea nevoie de ajutorul unui expert cadastrist autorizat care sa efectueze acestei documentatii, cat intabularea.
Acest proces poate dura intre 60 si 90 de zile, in functie de complexitatea cazului. Acest termen poate varia insa in functie de cativa factori de baza. Astfel ca daca toate masuratorile sunt executate corect si avizele sunt obtinute in timp util, timpul de asteptare se poate scurta pana la 30 de zile. In schimb, in cazul in care etapele intarzie, proprietarul are nevoie de o serie mai mare de avize si aprobari de la diverse institutii publice si nu numai, termenul poate depasi chiar si 90 de zile.
Apeleaza la Eurosurvey si simplifica pe cat posibil intregul proces, iar noi iti garantam cea mai complexa si rapida documentare in vederea realizari serviciilor cadastrale.