Asociația Plaiuri Noi a deschis sezonul activ de plimbări rurale, cu un tur demonstrativ în Ținutul Fluturelui Albastru. O mână de oameni harnici din microregiune și-au deschis porțile gospodăriei sau au spus povești despre comorile ținutului participanților la tur: oameni din domeniul turismului sau al activităților recreative. Traseul a inclus elemente de natură, gastronomie locală, artă, arhitectură și specific local, iar participanții au recunoscut că au văzut această zonă cu alți ochi după această experiență autentică.
Turul a început cu o scurtă urcare la Piatra Șinteului, loc în care s-a împărtășit povestea vieții incredibile a fluturelui Maculinea, adică fluturele albastru. Cu răsuflarea tăiată (de la poveste, dar și de la plimbare) grupul a poposit în atelierul a doi artiști stabiliți la Șoimeni, artistul ceramist Cristina Pop și sculptorul Nelu Ristea, moment de tihnă și fotografii. Următoarea oprire a fost la Agropensiunea Rafila din Pâglișa, unde oaspeții au fost întâmpinați cu mâncare realizată din produse proaspete din gospodărie sau din cadrul fermei de bovine (pe care au și vizitat-o). Discuțiile au curs în jurul arhitecturii care se observă în întreaga microregiune: casele realizate din tuf vulcanic, piatra specifică a acestei zone. Poveștile le-au ghidat pașii și către turnul de vânătoare Teleki din Luna de Jos, povești cu nobili, cai și păduri seculare de această dată. Ziua s-a încheiat într-un mod relaxat în gospodăria familiei Broscoi la Borșa între animale de fermă și produse locale realizate cu multă pasiune.
În viitorul apropiat vor avea loc și alte întâlniri cu comunitatea locală și evenimente deschise publicului larg. Pentru a fi la curent cu tot ceea ce înseamnă această zonă și ce se întâmplă la doi pași de Cluj, se poate urmări pe Facebook @Ținutul Fluturelui Albastru. Acesta este o microregiune a județului Cluj și se întinde de-a lungul Someșului Mic, între orașele Cluj-Napoca, Gherla și Dej, pe teritoriul acoperit de GAL Someș Transilvan, fiind format din comunele Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. Ținutul e vopsit albastru nu numai de aripile fluturilor rari de aici ci și de la culoarea Someșului care îl traversează, de la poveștile cu nobili de sânge albastru din multiplele castelele din jur, de la casele tradiționale albastre cu șuri din piatră vulcanică, de la luminile electrice ale festivalurilor, sau de la câmpurile de lavandă.
Turul educativ a fost posibil prin proiectul “Dezvoltarea brandului microregional Ținutul Fluturelui Albastru”, finanțat prin PNDR” , în cadrul strategiei de dezvoltare locală a Gal Someș Transilvan.
Asociația Plaiuri Noi încurajează atât comunitatea locală, cât și organizațiile, firmele și persoanele care organizează tururi ghidate, să exploreze microregiunea, să ofere sau să primească experiențe autentice în Ținut. Asociația are sediul în Căminul Cultural din satul Răscruci, comuna Bonțida, într-un spațiu care se va transforma treptat într-un punct de promovare turistică și poartă de plecare spre vizitele în teritoriu.