Tipuri de implanturi dentare

Dentocare

Implantarea este o tehnologie modernă de instalare a dinților artificiali, care ocolește protezele clasice din toate punctele de vedere. Această metodă se efectuează numai la o clinică de stomatologie, este fiabilă, restabilește componenta estetică fără a distruge dinții adiacenți și are, de asemenea, o durată lungă de viață.  Un implant este o rădăcină artificială care este introdusă în osul maxilarului. După fuziunea cu țesutul osos, implantul este suplimentat cu componente protetice. Structura dentară este formată din:

  • implant – o rădăcină de titan implantată în os;
  • bont – element de legătură atașat implantului, ca suport pentru proteză;
  • proteză – partea vizibilă a dentiției (coroană, punte dentară sau supraproteză).

Implanturile sunt realizate din materiale hipoalergenice. Cel mai adesea, titanul este ales pentru fabricarea rădăcinilor artificiale datorită rezistenței, inerției și biocompatibilității sale. Spre deosebire de alte tipuri de proteze, implanturile nu provoacă greață, sunt potrivite pentru aproape fiecare pacient, sunt confortabile de purtat și sunt, de asemenea, utilizate în diferite cazuri clinice.

Tipuri de implanturi dentare

Implanturile sunt realizate din diferite forme și materiale, ceea ce îți permite să alegi designul pentru parametrii individuali (densitatea osoasă, înălțimea și lățimea crestei alveolare). Cel mai adesea pentru fabricarea implanturilor se utilizează: ceramică, zirconiu, titan. După programare, toate implanturile sunt împărțite în două grupe:

Intraos

Implanturile de această formă sunt cel mai des folosite, deoarece sunt universale (potrivite pentru instalare cu încărcare imediată sau întârziată), pot fi dintr-o singură bucată sau din două piese (rădăcină conectată sau pliabilă cu bont).

Extraosoasă

Elementele protetice de acest tip sunt atașate nu de țesutul osos, ci de gingie sau periost. Există mai multe variante de implanturi extraosoase:

  • subperiostal (alipit de periost);
  • stabilizare (pe o rădăcină vie), rar practicată, pentru a întări un dinte viu;
  • intramucoasă (în adânciturile gingiilor), utilizată pentru defecte ale gurii.

Implanturi după tipul de fixare în os

Rizomatos

Unul dintre tipurile de implanturi intraos care sunt cel mai des folosite în practica stomatologică. Condiția principală pentru instalare este o cantitate suficientă de țesut osos, care, dacă este insuficientă, poate fi mărită, pentru a asigura implantul în procesul alveolar.

Bazal

Implanturile sunt plasate într-un os bazal solid pentru o fixare strânsă și o distribuție uniformă a sarcinii. Avantajul acestei metode este fixarea implantului fără creșterea țesutului osos, dar acest tip de implantare este rar folosit din cauza numărului mare de contraindicații.

Zigomatic

Rădăcinile artificiale ale acestui sistem au 3-6 centimetri lungime, ceea ce permite fixarea strânsă a implantului în osul zigomatic al maxilarului superior, care nu este supus atrofiei. Rădăcina produsului este fiabilă, stabilă și nu se mișcă sau cade, nici măcar atunci când compoziția osoasă a maxilarului se modifică. Instalarea de acest tip necesită o calificare ridicată, iar medicul din clinica de stomatologie trebuie să verifice absența tuturor contraindicațiilor. Protezele dentare fixe pot fi încărcate deja în perioada de reabilitare după procedură.

Tip construcţie

Monobloc și mini-implant

Caracteristicile acestui tip sunt designul unic al bontului și al părții radiculare, care permite protezarea în 2-4 zile. De asemenea, acest design rezistă la sarcină imediat după instalarea coroanei și implică toate nivelurile de țesut osos, ceea ce permite utilizarea implantului chiar și cu o cantitate mică de os. Unul dintre tipurile de structuri dintr-o singură piesă sunt mini-implanturile, care sunt instalate pentru fixarea temporară și suplimentară a protezelor.

Două piese

Vedere clasică cu rădăcina implantului și bontului. Pentru a instala acest tip de construcție, este necesar un volum și o densitate suficientă a țesutului osos. Sunt utilizate în principal pentru protezele cu încărcare întârziată, iar prezența unui bont detașabil permite obținerea unui aspect de dentiție naturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *