Platbanda de la Marola | Un material care merita atentia ta

Platbanda este cunoscuta drept unul dintre cele mai dure materiale de constructii la nivel mondial, fiind folosita de un numar tot mai mare de persoane din aceasta industrie, atat specialisti, cat si persoane fizice. Faptul ca materia prima este otelul, iar procesul de obtinere se face prin laminare la cald rezulta un produs dur si foarte rezistent.

Afla si tu care sunt criteriile care fac din platbanda un material atat de rezistent!

platbanda

Desi intr-un procent foarte mare este folosite in constructii private, platbanda se regaseste adesea si in constructii din cladiri private, fiind ideala pentru structuri metalice. Desi anterior am mentionat procesul de obtinere prin laminare la cald, aceasta se poate obtine si prin laminare la rece, caracteristicile principale fiind diferite.

Astfel, procesul de laminare la rece ii confera proprietati diferite intrucat este supusa la temperaturi joase, dar ramane in continuare un produs multifunctional, versatil si bine definit. Pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza procesele de obtinere a acestui material, vom dezvola in randurile urmatoare care sunt diferentele dintre cele doua, avantaje si dezavantaje.

Laminare la cald vs laminarea la rece

Procesul de laminare reprezinta prelucrarea unui material prin deformare plastica. Fiind o modalitate sigura si eficienta, o intalnim si in cadrul obtinerii de platbanda. Desigur, intre cele doua existe 3 mari diferentieri, precum proprietatile si grosimea materialului, dar si temperatura la care se face laminarea.

Din punct de vedere al laminarii la cald, putem spune ca platbanda este supusa unor temepraturi care depasesc normele normale la care se face cristalizarea otlului, acest lucru fiind efectuat datorita faptului ca afecteaza sturctura moleculara a produsului care se doreste a fi obtinut. Acesta isi va pierde duritatea, dar otelul din compozitie va deveni mai puternic.

In schimb, laminarea la rece este cu totul diferita din punct de vedere al modului de obtinere. Acest tip de procedura este mai mult recomandata pentru proiectele in care este necesara o finisare mai buna, precum sunt produsele de tipul electrocasnicelor, pieselor auto sau diferite structuri din metale grele.

Indiferent care este procesul de obtinere prin care un material de constructii a ajuns la forma finala, calitatea va ramane intotdeauna una ridicata, intrucat tehnologiile moderne sunt de partea noastra si ne usureaza munca de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *