Cum pot fi ajutati copiii care se confrunta cu atacuri de panica

Atacurile de panica la copii pot fi extrem de suparatoare si infricosatoare.

In cele mai multe cazuri, nu este nimic in neregula cu creierul sau cu corpul lor; in timpul unui atac de panica, micutii se comporta intr-un anumit mod doar din incercarea de a se proteja.

​Ce este atacul de panica?

Un atac de panica este o experienta fizica si emotionala intensa in care corpul intra in stare completa de alerta sau de lupta. Se poate intampla chiar si atunci cand are loc un eveniment ce nu este cu adevarat periculos, insa pe care creierul il percepe ca fiind o amenintare. De exemplu, un copil poate avea un atac de panica deoarece i se cere sa citeasca o poezie cu voce tare in clasa. Foarte des, insa, atacurile de panica nu au un delcansator clar si pot fi rezultatul unor mai multe evenimente stresante acumulate.

Simptomele pot include:

  • cresterea ritmului cardiac si/sau palpitatii;
  • dificultati de respiratie;
  • dureri in piept;
  • furnicaturi in maini sau picioare;
  • senzatie de ameteala;
  • vedere incetosata;
  • disconfort sau durere de stomac;
  • greata;
  • sentiment de teroare.

Odata ce creierul intra intr-o stare de alerta, nu mai poate face diferenta dintre amenintarile reale sau imaginare. Declanseaza eliberarea de cortizol, adrenalina si alte substante chimice menita sa puna organismul in modul de urgenta, astfel incat sa poata sa revina in starea de siguranta.

​Ce poti face tu, ca parinte, cand copilul tau are un atac de panica

Incearca sa ramai calm.

Mai presus de orice, trebuie sa incerci sa ramai cat mai calm. De fapt, toate persoanele din jurul copilului trebuie sa ramana calme pentru a-l face pe micut sa se simta in siguranta. Acest lucru il va ajuta sa isi revina mai repede.

Linisteste-l.

Daca ai trecut vreodata printr-un atac de panica, atunci stii ca simptomele pot fi absolut terifiante. Unii copii ar putea chiar sa se teama ca vor muri. Trebuie sa-ti asiguri copilul ca toate aceste simptome suparatoare vor trece si ca totul va fi bine in scurt timp. De fiecare data, atacul de panica trece. Nu dureaza decat cateva minute si nu este periculos, chiar daca pare.

Respirati adanc.

Ajuta-ti copilul sa incetineasca si sa-si adanceasca respiratia facand-o impreuna cu el. Inspirati lent timp de 5 secunde, tineti aerul in piept tot timp de 5 secunde, apoi eliberati aerul foarte incet si constant. Cere-i copilului tau sa faca acest lucru impreuna cu tine. Continuati cu aceasta respiratie cel putin cinci minute, asigurantu-te ca respiratia copilului se sincronizeaza cu a ta.

Acest tip de respiratie trimite semnale de siguranta creierului. Este opusul respiratiilor rapide si superficiale care sunt declansate atunci cand creierul simte ca se afla in preajma unui pericol.

Asezati-va.

Stai linistit cu copilul tau pana cand trece atacul de panica, asezati pe un scaun sau pe un pat, amintindu-i sa respire adanc, asa cum l-ai invatat.

Aceasta este doar o lista de lucruri care pot ajuta la ameliorarea atacurilor de panica. Daca micutul tau se confrunta frecvent cu astfel de evenimente, trebuie cerut ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *