Banda de picurare: rolul acesteia pentru o cultură sănătoasă


Investițiile în agricultură și activitățile desfășurate în acest domeniu pot să reprezinte o sursă importantă de venit. Dacă dorești să amenajezi un solar sau chiar mai multe trebuie să te documentezi în prealabil, în așa fel încât să alegi soiurile de plante potrivite pentru zona în care te afli, dar și să iei toate măsurile de siguranță și cultura să fie protejată și să se poată dezvolta normal. 

Banda de picurare este un sistem cu ajutorul căruia solul este menținut în condițiile potrivite pentru ca plantele să primească nutrienții necesari, dar și pentru a se administra o cantitate suficientă de apă, fără excese care pot să dăuneze în mod ireversibil. 

Diminuarea riscurilor

Banda de picurare, odată montată, conduce la diminuarea riscurilor care pot să amenințe dezvoltarea plantelor, indiferent de tipul culturii și de soiurile alese. Modul în care acționează banda de picurare împiedică răspândirea în exces a buruienilor care pot să afecteze plantele.

De asemenea, aceasta diminuează riscul de apariție a bolilor. De foarte multe ori, culturile sunt compromise din cauza unor boli care, odată apărute, se extind pe fiecare plantă. 

Dozarea cantității de apă

În funcție de soiurile de plante pe care le ai în solar, e nevoie să adaptezi cantitatea de apă din sol. O bandă de picurare reprezintă un sistem foarte avantajos deoarece asigură eficiență maximă prin dozarea cantității de apă, motiv pentru care este utilizată în majoritatea culturilor pentru irigare. Datorită acestui sistem complex, fiecare plantă primește cantitatea potrivită de apă, iar solul este udat în mod direct, fără ca legumele, fructele sau florile să fie umezite și ele.

Banda de picurare, rezistentă și durabilă

Pe lângă avantajele oferite de banda de picurare odată instalată în solar – adică faptul că oferă control asupra nivelului de umiditate al solului și asupra cantității de apă administrate plantelor, aceasta este și foarte rezistentă, având o durabilitate superioară. Datorită acestui lucru, banda de picurare se poate utiliza chiar și sub pământ, sub o folie de mulcire. Filtrul de auto-curățare integrat împiedică înfundarea, așa că nu vei avea probleme cu banda de picurare.

Costuri reduse

Banda de picurare nu necesită alocarea unui buget foarte mare, asta deoarece are un preț accesibil. De asemenea, fiind foarte rezistentă și durabilă, banda de picurare se poate folosi timp de mai multe sezoane, investiția fiind cu adevărat utilă. 

Cantitatea de apă din sol influențează în mod direct modul în care se dezvoltă o cultură, fie că este în seră, în solar sau chiar în exterior. Este important să deții toate informațiile cu privire la necesitățile soiurilor de plante pe care le cultivi și să instalezi un sistem de irigare care să corespundă acestor nevoi. Prin montarea acestuia, vei economisi foarte mult timp și energie, procesul de udare fiind automatizat și, evident, mult simplificat. 

Banda de picurare este de mai multe tipuri, un criteriu important în alegerea acesteia fiind distanța dintre picurători. De asemenea, există bandă de picurare cu fantă și cu diuze performante, alegerea trebuind să fie făcută în concordanță cu necesitățile fiecăruia.