Caravana Centenarul Încoronării va avea cinci opriri în Transilvania

Lecții de istorie în Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Turda, Gherla și Dej, la 100 de ani de la Încoronare

Asociația Artis din Iași anunță alte cinci evenimente organizate în cadrul proiectului educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, inițiat în luna mai la Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României.

            Timp de trei zile, în perioada 5-7 octombrie 2022, vor avea loc întâlniri cinematografice în Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Turda, Gherla și Dej, localități vizitate de Familia Regală în România întregită (1919-1927). Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu instituții publice și unități școlare, cu scopul de a veni în sprijinul elevilor și profesorilor și de a oferi o lecție de istorie prin intermediul filmelor, discuțiilor și expozițiilor de fotografie.

            Publicul este așteptat la o serie de documentare despre Familia Regală și la vernisajul expoziției de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), după programul următor:

Miercuri, 5 octombrie 2022, Bistrița-Năsăud – Casa Argintarului, strada Dornei, nr. 5

Ora 14.00 | Proiecția filmului Români care au schimbat lumea – Regina Maria (realizator Camelia Csiki)

*Cu sprijinul: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița Năsăud

Joi, 6 octombrie 2022, Cluj-Napoca – Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” (Capelă)

Ora 10.00 | Proiecția filmului Via Regis (regia Alexandru Solomon, Radu Igaszag)

*Cu sprijinul: Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Joi, 6 octombrie 2022, Turda – Colegiul Național „Mihai Viteazul”

Ora 15.00 | Proiecția filmului Maria – Inima României (regia Trevor Poots)

Invitat local: prof. Călin Felezeu

*Cu sprijinul: Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Vineri, 7 octombrie 2022, Gherla – Cinema Pacea

Ora 10.00 | Proiecția filmului Războiul Regelui (regia Trevor Poots)

*Cu sprijinul: Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Gherla și Liceul Teoretic „Petru Maior”

Vineri, 7 octombrie 2022, Dej – Muzeul Municipal Dej

Ora 13.30 | Proiecția filmului Ora Regelui – Inima Reginei (realizator Camelia Csiki)

*Cu sprijinul: Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Primăria Dej

Pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită

În 1919, Regele Ferdinand I si Regina Maria au poposit în Dej, Bistrița (26 mai), Gherla, Cluj (27 mai), Turda (27 și 28 mai), unde au fost primiți cu multă căldură și dragoste de către popor. Vizitele au avut loc în cadrul turneului Familiei Regale în Transilvania.

Despre vizitele din 1919, Regina Maria nota în memoriile sale: „A venit și marea zi când s-a hotărât ca regele împreună cu mine să mergem în primul nostru tur prin Transilvania, pentru a ne vizita poporul de curând eliberat. Acesta era momentul suprem; era pecetea pusă pe victoria țării, realizarea finală a marelui vis pentru care așa de mulți au luptat, pentru care așa de mulți au murit”. (…) „Pe oriunde umblam aveam parte de primiri de un pitoresc greu de descris, ţăranii se strângeau cu miile să ne întâmpine, cele mai îndepărtate sate şi-au trimis delegaţi pentru a saluta venirea noastră. Un spectacol fără sfârşit de minunate costume populare, specific fiecărui district, pentru că România era un tărâm al costumelor populare”.

Victor Moldovan, memorii în Arhivele Naţionale, Direcţia Judeţeană Bistriţa-Năsăud: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”.

Pe 27 mai 1919, în jurul orei 10.30, Familia Regală ajungea la Cluj, cel mai mare dintre orașele vizitate în Transilvania. A fost întâmpinată la gară și, pe tot traseul până la piața din centrul orașului, s-a bucurat de o primire extraordinară. A urmat servirea mesei, primirea tuturor autorităților, apoi vizitarea unor spitale. La ora 18.00, Familia Regală a părăsit Clujul, îndreptându-se spre Turda.

Organizator: ARTIS

Proiect sub auspiciile Familiei Regale a României

Partener: Primăria Municipiului Iași

Partener educațional: Universitatea „Petre Andrei” Iași

Partener cultural: Ateneul Național din Iași

Cu sprijinul: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

Partener de mobilitate: AMA Rent a Car

Susținut de: Noir

Transportator oficial: TAROM

Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Asociația Studenților Jurnaliști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

rochii de mireasa cu pietre Previous post In cazul unei rochii de mireasa cu pietre, detaliile fac diferenta si te urca pe piedestal!
Next post <strong>De ce sa schimbi gardul clasic cu un gard tip jaluzea? Iata care sunt beneficiile!</strong>