Ceaiul negru este consumat pe scara larga in Asia, America si Europa. Este un substitut al cafelei (contine cofeina) obtinut din frunze plantei de ceai ca si ceaiul verde. Distinctia consta in metoda de productie a ceaiului negru: frunzele sunt fermentate, ceea ce confera ceaiului mirosul si savoarea sa distinctiva.
Originile ceaiului negru
Originile ceaiului negru pot fi urmarite pana in China, unde are o istorie indelungata. A ajuns in Europa prin intermediul navelor in urma cu aproximativ 500 de ani. China, India si Sri Lanka sunt cele mai importante zone in care se cultiva si se produce ceaiul.
Productia de ceai negru
Ceaiul negru reprezinta 77% din totalul ceaiului produs pe planeta. Dupa recoltare, frunzele sunt asezate in cosuri de rachita si lasate sa se ofileasca in conditii optime de aer. Frunzele sunt apoi rulate, ceea ce face ca peretii celulari sa se descompuna si sa se elibereze uleiurile esentiale. Fermentarea se realizeaza apoi in camere de fermentare cu aer cald si umed. Cand frunzele au capatat o culoare inchisa pana la maro-rosiatic, aceasta etapa este indeplinita. Pentru a pastra componentele si aroma, frunzele sunt in cele din urma uscate la 85 de grade C.
Calitatea frunzelor de ceai negru
Frunzele de ceai uscate sunt sortate dupa marime cu ajutorul unor utilaje speciale. Exista patru categorii diferite de calitate ale ceaiurilor negre:
– ceaiuri din frunzele intregi sau foarte putin fragmentate
– frunzele rupte (frunze care au fost rupte in timpul procesului de rulare si uscare);
– fannings sunt alcatuite din particule minuscule de frunze fara codite si nervuri;
– praful de ceai.
Ultimele doua sunt utilizate in principal pentru producerea pliculetelor de ceai.
Recoltare a ceaiului negru
Pentru ceaiul negru, exista doua sezoane principale de recoltare: Prima culegere dupa iarna este denumita „First Flush”. Aceasta incepe la sfarsitul lunii februarie si continua pana la sfarsitul lunii aprilie. O aroma delicata distinge ceaiurile culese in acest sezon.
Perioada de la inceputul lunii iunie pana la inceputul lunii iulie este cunoscuta sub numele de „second flush”. Ceaiurile culese in aceasta perioada ies in evidenta printr-o aroma puternica.
Tipurile de ceai negru
Ceaiul negru vine intr-o varietate de forme, de la ceai negru pur la amestecuri de ceai negru si variante aromatizate. Cel mai apreciat sortiment este Darjeeling, care este cultivat in nordul Indiei. Parfumul se schimba in functie de recolta, de la delicat (in prima recolta) la picant (in a doua recolta). Alte ceaiuri negre foarte apreciate sunt Assam si Ceylon, care au un parfum bogat si picant. Amestecuri cum ar fi English Brekfast, de exemplu, pot contine pana la 10 tipuri diferite de ceai negru.
Un alt ceai foarte apreciat este ceaiul negru Earl Grey, caruia uleiul de bergamota ii confera o aroma deosebita, fiind unul dintre cele mai populare ceaiuri negre aromate.
Toate aceste tipuri de ceai pot fi cumparate cu usurinta dintr-un magazin de ceaiuri in care veti gasi o oferta foarte variata de ceaiuri negre.