Durerea mea de mana este cauzata de sindromul de tunel carpian? Ce altceva ar putea fi?

Cand apar dureri, furnicaturi, amorteala si slabiciune in mana sau in incheietura mainii, multi oameni presupun ca se confrunta cu sindromul de tunel carpian (STC). Desi sindromul de tunel carpian este o tulburare comuna, exista mai multe afectiuni care pot declansa simptome aproape identice.

In randurile ce urmeaza vom vorbi despre cele mai frecvente cauze ale durerii simtite la nivelul mainii si incheieturii mainii, care pot fi confundate cu sindromul de tunel carpian.

Retine ca STC este mult mai frecvent decat multe dintre aceste afectiuni. De exemplu, prevalenta estimata a sindromului de tunel carpian in randul oamenilor care isi folosesc in mod intens mainile la locul de munca este de pana la 20%, in timp ce prevalenta sindromului Reynaud este estimata la circa 5% din populatia generala.

​Sindromul de tunel cubital

Nervul ulnar, cunoscut si sub numele de nerv cubital, este unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii. In zona cotului, acesta trece printr-o stramtoare numita tunel cubital.

Utilizarea repetata sau presunea asupra cotului poate provoca inflamatie ce afecteaza nervul ulnar, ducand la simptome de durere si furnicaturi la nivelul mainii, similare cu cele cauzate de sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, simptomele sindromului de tunel carpian apar la primele 3 degete ale mainii si la prima jumatate a degetului 4, in timp ce simptomele sindromului de tunel cubital afecteaza de obicei a doua jumatate a degetului inelar si degetul mic.

​Tenosinovita lui De Quervain

Tenosinovita lui De Quervain, cunoscuta si sub denumirea de tendinita, maladia sau sindromul de Quervain, apare atunci cand doua tendoane din partea superioara a degetului mare sunt iritate. Iritatia provoaca durere pe partea din spate a degetului mare la momentul inchiderii pumnului sau miscarii incheieturii. In plus, tenosinovita lui De Quervain provoaca amorteala si rigiditate in degetul mare.

​Trigger finger

Cand teaca tendonului (sinoviul) dintr-un deget este inflamata, tendonul se poate prinde de teaca, ceea ce face ca degetul sa se blocheze intr-o pozitie indoita, iar cand este indreptat prin fortare, provoaca o pocnitura sau o plesnitura mai mult sau mai putin dureroasa.

Aceasta este una dintre cele mai des intalnite tulburari de functie la nivelul mainii si este cunoscuta si sub numele de deget in resort sau tenosinovita stenozanta.

Trigger finger afecteaza cel mai frecvent degetul mare si poate afecta, de asemenea, mai multe degete simultan.

​Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud este o afectiune in care vasele de sange de la degetele de la maini, de la picioare, din nas si/sau din urechi sunt contractate, ceea ce duce la reducerea fluxului de sange in aceste zone. Ca atare, pielea din zonele afectate devine alba si apoi albastra si, in cele din urma, rosie pe masura ce fluxul de sange revine.

Boala nu este dureroasa, iar simptomele sunt de obicei declansate de temperaturi scazute sau de emotii puternice.

​Artrita

Articulatiile mainii si incheieturii mainii pot degenera si/sau deveni inflamate, provocand durere, rigiditate si slabiciune la prinderea obiectelor (amorteala si furnicaturile sunt rare). Durerea articulara este de obicei un simptom comun al artritei, cele doua tipuri principale de artrita fiind osteoartrita si artrita reumatoida. Osteoartrita afecteaza adesea o singura articulatie, in timp ce artrita reumatoida afecteaza de regula mai multe articulatii la ambele maini simultan.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la www.bestetic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *