Ferestre eficiente din punct de vedere energetic pentru casa ta


Preturile cu incalzirea locuintei sunt in crestere. Avand in vedere acest lucru, rolul ferestrelor din punct de vedere energetic ar putea sa fie mai important ca niciodata.

Ferestrele si usile pot reduce costul incalzirii unei locuinte?

Conform studiilor, se pare ca ferestrele reprezinta circa 20% din caldura pierduta din casa. Prin urmare, daca nu ati inlocuit inca ferestrele cu unele termopan de buna calitate, schimbarea acestora va poate aduce beneficii majore.

Trustul de economisire a energiei din UK sugereaza ca ferestrele si usile eficiente din punct de vedere energetic pot reduce pierderile de caldura cu pana la 75%.

Intr-o casa cu trei dormitoare, acest lucru poate echivala cu o economie anuala simtitoare pe partea de eficienta energetica.

Care sunt ferestrele cele mai eficiente din punct de vedere energetic – aluminiu, lemn sau PVC?

Ferestrele din lemn si eficienta energetica

Lemnul ramane un material foarte intrebuintat pentru ferestre, oferind o estetica uimitoare. Lemnul este, de asemenea, cald din punct de vedere estetic, ceea ce il face o alegere atemporala pentru orice locuinta.

Daca lemnul are un dezavantaj in comparatie cu tamplaria din aluminiu si PVC, acesta este faptul ca, prin definitie, este fabricat dintr-un material solid. Asta inseamna ca producatorii de ferestre si usi din lemn nu pot utiliza aceleasi metode de fabricate cu mai multe camere, asa cum se intampla in cazul ferestrelor cu rame uVC si aluminiu.

Unii producatori de ferestre au incercat sa gaseasca solutii pentru acest lucru si asa au aparut termopanele din lemn imbracate in aluminiu. Desi acestea imbunatatesc semnificativ performanta termica, ele au de obicei un pret mai mare.  

Calitatea sticlei si performantele sale reprezinta un alt mod de a cataloga eficienta termica a geamurilor.

Eficienta energetica a ferestrelor termopan din aluminiu

Ca produs extrudat, ferestrele din aluminiu ofera linii frumoase si o flexibilitate semnificativa a designului. In ultimii ani, cererea pentru ferestre termopan din aluminiu a crescut simtitor. Acestea folosesc mai multe camere si elemente termice speciale din polialida pentru a opri trecerea aerului rece din exterior, prin metal, in interiorul cadrului.

Astfel, producatorii de ferestre din aluminiu au reusit sa ajunga la performante foarte bune – aceste ferestre pot reduce pierderile de caldura si au o valoare U eficienta (parametru de eficienta termica).

Eficienta energetica a ferestrelor din uPVC

Aceste ferestre din uPVC, spre deosebire de cele din aluminiu, sunt extrudate astfel inca prezinta camere interioare tip fagure. Marele avantaj pe care il au ferestrele uPVC in comparatie cu alte materiale nu este doar o intretinere minima, dar si faptul a uPVC-ul este mai putin conductiv decat aluminiul.

Acest lucru inseamna ca producatorii de ferestre si usi din uPVC pot obtine valori U mai mari, reusind astfel sa reduca cheltuielile cu energia.

Ferestrele termopan uPVC pot fi o alegere foarte buna daca doriti sa imbunatatiti eficienta energetică a locuintei.

Alegerea tipului de material joaca un rol important in eficienta ferestrelor. Influenteaza de asemenea, costurile de achizitie si chiar tipul de sticla utilizat. Tineti cont de aceste lucruri cand comandati geamuri termopan bipan sau tripan.