Laserul sau ceara? Care este cea mai buna metoda pentru indepartarea parului nedorit?


Pentru a obtine o piele neteda si fina, ai la dispozitie mai multe metode de indepartare a pilozitatii. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale.

In acest articol, discutam despre doua dintre cele mai populare metode de indepartare a parului: epilarea cu laser si epilarea cu ceara.

Sa vedem cum functioneaza aceste tratamente, cum difera si care este o optiune mai viabila pentru tipul tau de piele si par.

​Epilarea cu laser

Epilarea cu laser este un tratament cosmetic inovator in care un dispozitiv laser distruge foliculii pilosi si previne cresterea parului. Pentru rezultate de lunga durata, pacientii trebuie sa se supuna mai multor sedinte. Tratamentul se realizeaza in diferite clinici si saloane din Romania, inclusiv in G. Beauty Concept, un salon de cosmetica Brasov.

Cum functioneaza?

Esteticianul sau furnizorul medical indica dispozitivul laser spre zona de tratament. Dispozitivul trimite unde luminoase catre foliculii pilosi, tintind melanina, pigmentul care coloreaza firele de par. Pigmentul absoarbe undele luminoase, care se transforma in caldura. Aceasta caldura arde si deterioreaza foliculul pilos, inhiband cresterea parului. Cu cat parul este mai inchis la culoare, cu atat este mai eficienta procedura.

Este dureroasa?

Epilarea cu laser nu este dureroasa, deoarece esteticianul va aplica o crema de amortire inainte de a trata zona cu laser. Cu toate acestea, pacientul poate simti o usoara senzatie de furnicaturi sau intepaturi, in special in zonele cu par mai gros.

Rezultatele

Scopul epilarii cu laser este de a asigura o epilare de lunga durata sau definitiva. Pentru a atinge acest obiectiv, este necesara o serie de tratamente la intervale de patru pana la opt saptamani, deoarece firele de par se afla in diferite stadii de crestere. Un tratament cu laser poate deteriora foliculii pilosi din care cresc firele de par, dar nu va avea efect asupra foliculilor aflati in faza de repaus.

Numarul de tratamente necesare depinde de tipul de piele si de par al pacientului.

Dupa fiecare tratament, firele de par dispar treptat din foliculi. Dupa o serie de sase pana la opt tratamente, pacientul poate avea nevoie de tratamente de intretinere anuale sau bianuale pentru cativa ani. Experientele pacientilor arata ca, dupa cativa ani de tratamente de intretinere, cresterea parului este fie sporadica, fie permanent inhibata.

​Epilarea cu ceara

Epilarea cu ceara este o metoda de indepartare a parului in care cosmeticianul indeparteaza firele de par din zona tinta folosind ceara. Firele de par cresc de obicei din nou dupa trei pana la sase saptamani, dar utilizarea pe termen lung poate diminua sau elimina parul in anumite zone.

Cum functioneaza?

In general, produsele folosite pentru epilarea cu ceara au in componenta ceara de albina si rasina. Cosmeticianul incalzeste produsul, il aplica pe zona tinta cu o spatula in directia cresterii parului, apoi preseaza o banda peste ceara. Dupa cateva secunde, va trage banda in directia opusa cresterii parului, reusind astfel sa traga si firele de par de la radacina.

Procedura de epilare cu ceara nu deterioreaza foliculii pilosi. Doar smulge parul cu tot cu radacina.

Este dureroasa?

Pacientii raporteaza niveluri diferite de durere. In timp ce unii sustin ca procedura este doar usor inconfortabila, altii, in special cei cu piele sensibila sau cu par gros si des, spun ca tratamentul este destul de dureros. Din fericire, actiunea de tragere a benzii este rapida, iar durerea dureaza doar cateva secunde.

Rezultatele

Rezultatele epilarii cu ceara sunt temporare. De obicei, firele de par cresc din nou dupa trei pana la sase saptamani, in functie de pacient. Dupa o utilizare indelungata, firele de par se pot rari sau vor inceta sa creasca in anumite zone. Cu toate acestea, epilarea cu ceara creste riscul de foliculita.

​Laser sau ceara? Ce sa aleg?

Cel mai bine este sa te consulti cu esteticianul tau pentru a determina care metoda de indepartare a parului este mai potrivita pentru tine, luand in calcul tipul tau de par si de piele, nuanta pielii tale, nivelul de durere suportabil, rezultatele pe care le doresti si, nu in ultimul rand, bugetul tau.

Esteticianul iti va recomanda epilarea cu laser daca doresti sa eviti durerile si vizitele frecvente la salon. Daca ai parul deschis la culoare, epilarea cu ceara poate fi mai eficienta.