Rezonanta magnetica nucleara | O investigatie medicala des accesata

Ce trebuie sa cunosti despre rezonanta magnetica nucleara?

rezonanta magnetica nucleara

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica de imagistica medicala care permite medicilor sa vada structura interioara a tesuturilor si organelor fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala. Aceasta tehnica foloseste radiatii electromagnetice pentru a obtine imagini detaliate ale interiorului corpului uman.

RMN se bazeaza pe faptul ca atomi de hidrogen, care sunt prezenti in cantitati mari in apa si in tesuturile grase, au o proprietate magnetica numita moment nuclear. Atunci cand sunt expusi unui camp magnetic puternic, acesti atomi se aliniaza in acea directie. Odata ce campul magnetic este schimbat, atomi de hidrogen incep sa se mihaie, eliberand radiatii electromagnetice. Aceste radiatii sunt detectate de un detector RMN, care le transforma apoi intr-o imagine detaliata a tesuturilor si organelor interne.

Ce implica, mai exact, aceasta procedura?

RMN este o tehnica non-invaziva, ceea ce inseamna ca nu implica niciun fel de taieturi sau injectii. Pacientul trebuie sa stea intins pe o masa de examinare care este introdusa intr-o camera de rezonanta magnetica. In timpul examinarii, pacientul poate auzi un zgomot puternic de tintarit, de aceea se poate oferi o pereche de casti de protectie pentru a amortiza acest zgomot.

RMN este utilizata pentru a examina diverse parti ale corpului, cum ar fi creierul, coloana vertebrala, articulatiile, organele interne si vasele de sange. Aceasta tehnica poate fi folosita pentru a diagnostica probleme de sanatate, cum ar fi tumori, leziuni ale creierului sau ale coloanei vertebrale, boli de inima si artrita. De asemenea, poate fi utilizata pentru a urmari evolutia unor boli sau afectiuni dupa ce au fost tratate.

RMN poate oferi imagini de o calitate exceptionala, deoarece poate distinge intre tesuturile grase si cele mai subtiri, cum ar fi vasele de sange sau nervii. De asemenea, poate oferi imagini in timp real, ceea ce inseamna ca poate arata cum functioneaza organele in timp ce sunt active. Acest lucru poate fi deosebit de util atunci cand se evalueaza functionarea inimii sau a creierului.

Cui ii este recomandata aceasta procedura?

Desi RMN poate fi o tehnica de imagistica medicala foarte folositoare, nu este recomandata pentru toata lumea. Persoanele care au dispozitive medicale metalice implantate, cum ar fi stenturi sau stimulatori nervosi, pot fi sensibile la campul magnetic puternic, deci trebuie sa va consultati cu un specialist inainte de a efectua o procedura de rezonanta magnetica nucleara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post <strong>Poate sindromul de tunel carpian sa treaca fara tratament?</strong>
cutiipostalebloc.ro Next post <strong>Trei motive pentru care să investești în cutii poștale</strong>