leco Targu-Mures

Top 5 cauze ale defecțiunii lagărelor motoarelor electrice și remedierea acestora

Rulmenții pot fi deteriorați de nenumărați factori, însă unii își lasă amprenta specială pe rulmenți, creând propriul tip de deteriorare. Este posibil să se determine cauza principală a deteriorării unui rulment, dacă acesta se examinează atent, iar astfel, se pot lua măsuri pentru a preveni reapariția acesteia.

În ele ce urmează, vom analiza pe rând cele mai frecvente 5 cauze care pot deteriora un rulment la motoarele electrice:

1.      Eroziunea electrică

Eroziunea electrică sau efectul de arc, poate fi provocată de trecerea unui curent electric (descărcarea de curent) de la un inel la altul prin intermediul elementelor de rulare. Chiar dacă gravitatea daunelor depinde de cantitatea de energie și de durata acesteia, rezultatul constă de obicei în deteriorarea elementelor de rulare și a canalelor rulmentului și degradarea rapidă a lubrifiantului, care duc la defectarea prematură a rulmentului. Soluția pentru prevenirea deteriorării cauzate de descărcarea curentului electric, este folosirea unui rulment izolat electric la capătul opus antrenării, pentru a întrerupe fluxul curenților circulanți de înaltă frecvență. În oferta SKF se găsesc două tipuri de rulmenți izolați electric: rulmenți SKF INSOCOAT și rulmenti SKF hibrizi.

2.      Lubrifierea inadecvată și contaminarea

În cazul în care între elementele de rulare lubrifiantul formează o peliculă prea subțire din cauza vâscozității nepotrivite sau a contaminării, elementele de metal vor ajunge în contact direct. Mai întâi, verificați dacă s-a folosit lubrifiantul potrivit și apoi, dacă intervalele de gresare și cantitatea de grăsime sunt adecvate pentru aplicația respectivă. Dacă lubrifiantul conține contaminanți, este bine să verificați garniturile pentru a vedea dacă acestea trebuie înlocuite sau schimbate cu unele mai performante. În funcție de aplicație, este posibil să fie nevoie de un lubrifiant cu o vâscozitate mai mare pentru a crește grosimea peliculei de ulei și a evita astfel contactul direct metal pe metal.

3.      Vibrațiile

În situațiile în care motoarele sunt transportate fără ca arborele de rotor să fie fixat într-o poziție, pot interveni vibrațiile în interiorul rulmentului, ceea ce ar putea cauza daune rulmentului. Aceeași situație intervine și atunci când un motor este oprit și supus vibrațiilor externe pentru o perioadă de timp. Fixați rulmenții în timpul transportului, astfel: blocați arborele axial folosind o bandă de oțel îndoită în formă de U, în timp ce preîncărcați cu atenție rulmentul cu bile la capătul opus antrenării. Apoi încărcați radial rulmentul la capătul de antrenare cu o curea. În cazul perioadelor lungi de oprire, rotiți din când în când arborele.

4.      Instalarea și setarea necorespunzătoare

Una dintre cele mai frecvente greșeli în timpul procesului de instalare a unui rulment este folosirea unui ciocan sau a altei unelte similare, pentru montarea pe arbore, în caz de nealiniere, dezechilibru sau tensiune excesivă a curelei, ducând la suprasolicitare. Pentru a evita suprasolicitarea, este bine să utilizați metodele adecvate și instrumente de precizie la montarea rulmenților, cum ar fi instrumentul de aliniere a arborelui de la SKF și dispozitivul de analiză a vibrațiilor Microlog, pentru a verifica alinierea și vibrațiile.

5.      Sarcină insuficientă a rulmentului

Rulmenții au nevoie întotdeauna de o sarcină minimă pentru a funcționa în parametri normali. În lipsa acesteia, deteriorarea va apărea ca o pată pe elementele de rulare și pe căile de rulare. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că aplicați o sarcină externă suficient de mare pe rulmenți. Acest detaliu are o importanță mare, mai ales în cazul utilizării rulmenților cu role cilindrice, deoarece aceștia se folosesc în aplicații în care suportă sarcini mai grele. Acest principiu nu este valabil și în cazul rulmenților preîncărcați.

În scopul întreținerii adecvate a rulmenților din motoarele electrice, vă recomandăm să aveți în vedere sfaturile de mai sus și să verificați periodic rulmenții pentru buna funcționare a motoarelor electrice și evitarea opririi neplanificate şi costisitoare a acestora. În cazul în care doriți mai multe informații despre cauzele de deteriorare a rulmenților în motoarele electrice sau dacă sunteți în căutare de rulmenți SKF speciali pentru aceste aplicații, nu ezitați să contactați specialiștii de la Leco!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

hoti abrud Previous post Furt pe terasa unui bar din Abrud
Next post Asociația Dra.ma-acting for life lansează Concursurile Dra.ma