Ai adoptat un pui de pisică și vrei să știi cum să o îngrijești cât mai bine? Începe prin a afla ce vârstă are, iar apoi investește într-o hrană de calitate, indiferent dacă este vorba despre plicuri sau conserve ori boabe.
Ulterior, va trebui să începi schema cu cel mai bun vaccin veterinar, pentru a-ți proteja animalul de companie de virusuri și bacterii. Descoperă din rândurile de mai jos la ce vârstă să îi faci pisicii primul vaccin, dar și care sunt bolile pe care le poți preveni astfel!
Momentul oportun pentru primul vaccin veterinar
Din punct de vedere medical, se recomandă ca primul vaccin la pisică să fie realizat la vârsta de 7 – 8 săptămâni. Aceasta este vârsta la care puiul poate fi luat de lângă mama sa. Dacă până acum încă era protejat de anticorpii pe care îi primea de la pisica mama, atunci când este înstrăinat are nevoie de ajutor pentru a combate virusurile și bacteriile.
Vaccinuri obligatorii și recomandate
Un alt detaliu important, pe care e bine să-l iei în considerare este acela că vaccinurile se împart în 2 categorii: esențiale și recomandate.
Vaccinuri esențiale
- vaccinul împotriva gripei feline – boala pe care o combate acest vaccin poate fi cauzată de diferiți agenți patogeni, printre care se numără calcivirusul felin și virusul herpetic. Gripa poate provoca probleme la nivelul ochilor, a căilor respiratoria, dar și la nivelul gurii pisicii;
- vaccinul împotriva paneleucopeniei feline – infecția virală poate provoca animalului diaree și vărsături;
- vaccinul împotriva leucemiei feline – pisica ta devine vulnerabilă la o gamă largă de boli atunci când are leucemie felină, însă vaccinul o protejează foarte bine.
Vaccinuri recomandate
În ceea ce privește vaccinurile recomandate, ele depind foarte mult de starea de sănătate a pisicii tale, medicul veterinar fiind cel care îți poate recomanda produsele potrivite.
Monitorizează animalul după vaccinare
Indiferent de tipul de vaccin pe care îl faci pisicii tale, în primele 12 ore trebuie să fii foarte atent la aceasta. De ce? Există riscul ca animalul să aibă reacții adverse, ceea ce înseamnă că o vizită la medicul veterinar este obligatorie. Nu-ți face griji, însă: este normal ca pisica să aibă o stare de somnolență după vaccin. Cheful de joacă îi va reveni după ce vaccinul își face efectul.
Rapeluri
Printre elementele de care mai trebuie să știi când vine vorba despre schema de vaccinare se numără și detalii despre rapeluri. După finalizarea vaccinurilor la puiul de pisică, la distanță de un an va trebui să mergi din nou la medic pentru rapeluri.
Când poate pisica ta să iasă afară după vaccinare?
Dacă de regulă îi permiți pisicii tale să se plimbe pe afară, recomandat este ca imediat după vaccin să mai aștepți câteva zile. În această perioadă, substanțele din componența vaccinului își fac efectul, protejând astfel organismul animalului de eventualele bacterii și virusuri cu care ar putea intra în contact în mediul exterior.
Investește și în produse de calitate pentru deparazitare
Vaccinurile au rolul de a-ți proteja animalul de companie foarte bine, însă și soluțiile antiparazitare sunt necesare acestuia, pentru a se feri de o gamă variată de boli. De exemplu, este suficient să-i pui pisicii o pipetă la nivelul cefei o dată la 1 – 2 luni, pentru ca aceasta să se ferească de bacterii care altfel îi pot provoca boli serioase.
Veteco.com îți stă la dispoziție atunci când cauți cele mai bune produse pentru animalul tău de companie. Aici vei găsi solutii antiparazitare, vaccinuri, precum și suplimente nutritive de top, care îți ajută pisica să aibă un sistem osos sănătos, o digestie ușoară, dar și o blană sănătoasă și frumoasă!
Date de contact:
Tel: +40 264 597 008
E-mail:office@veteco.ro