Vrei ca masina sa functioneze impecabil? Ai grija ce ulei auto alegi!


Exista mai multi factori de care depinde functionarea si durata de viata a unei masini. Asupra unora dintre ei, precum calitatea drumurilor pe care le parcurgi, nu ai nici un control. Altii insa, precum stilul de condus sau folosirea unui ulei auto de calitate, depind de tine in mod direct.

Lubrifiantii pot imbunatati in mare masura performanta automobilului, daca folosesti produsele potrivite si faci la timp schimbul de ulei. Iata cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunosti, potrivit specialistilor Automag, astfel incat sa iei decizii cu un impact pozitiv asupra masinii tale!

De ce este nevoie de ulei auto?

La drum lung, mai ales daca mergi cu o viteza mare, unele piese si componente ale automobilelor se supraincalzesc, se dilata si, din aceasta cauza, ajung sa se frece intre ele. Acest fenomen duce la uzura lor prematura, astfel incat devine necesar sa fie schimbate frecvent, pentru a nu provoca probleme serioase.

Folosirea unui ulei auto evita producerea acestor daune. Lubrifiantii pentru masina sunt formati intr-o proportie cuprinsa intre 70 si 90% din substante uleioase prezente in titei si in gazele naturale, iar restul de 10 pana la 30% este reprezentat de aditivi cu rol antioxidant, adaugati de producatori pentru a contribui si mai mult la reducerea incalzirii si a frecarii nedorite.

Pe langa sporirea duratei de viata a pieselor si a masinii in ansamblu, lubrifierea corespunzatoare are si meritul de a reduce poluarea si impactul negativ asupra mediului inconjurator, In plus, un motor bine lubrifiat se remarca si printr-un consum usor mai redus de combustibil, ceea ce in timp permite reducerea costurilor.

ulei auto

Cand trebuie sa faci un schimb de ulei auto?

Lubrifiantii se uzeaza si isi pierd din calitati odata cu trecerea timpului si parcurgerea unor distante mari. De aceea, este nevoie sa se efectueze un schimb fie dupa parcurgerea unei distante de 20 000 sau 25 000 de kilometri, fie dupa trecerea a cel mult 2 ani, indiferent de distanta strabatuta in acest timp.

In plus, exista si alte situatii in care este necesar un schimb, iar acestea iti sunt dezvaluite daca acorzi atentie semnalelor oferite de propria masina. Este vorba despre aparitia unor zgomote nefiresti la motor sau a unui miros de ulei in interiorul masinii. Modelele mai noi sunt dotate cu martori luminosi pe bord, care atrag atentia in cazul in care e nevoie de schimbarea lubrifiantului.

Cum alegi tipul potrivit de ulei auto?

Denumirea lubrifiantilor contine un cod din care face parte litera W, incadrata de mai multe numere. Este necesar sa cunosti semnificatia acestora.

W vine de la cuvantul englezesc „winter“, care inseamna iarna, iar numerele dinaintea si de dupa acest simbol se refera la gradul de vascozitate al uleiului la diferite temperaturi.

Numarul scris inainte de W indica vascozitatea la rece si influenteaza capacitatea de pornire la temperaturi scazute, ceea ce face ca, in zonele cu temperaturi joase, sa fie recomandate valori scazute ale acestei cifre. Numarul de dupa W se refera la gradul de vascozitate la temperaturi ridicate. Daca este mai mare, asigura o protectie mai buna pentru piese in regiunile cu clima blanda.

Asigura-te ca masina ta are parte de sortimentele potrivite de ulei auto! Astfel, va da un randament foarte bun pe o durata indelungata de timp!