Daca esti ca majoritatea oamenilor, probabil ca incerci sa eviti interventia chirurgicala cat mai mult posibil, cu exceptia cazului in care este absolut necesar. Desigur, interventia chirurgicala este inevitabila in anumite cazuri si poate fi un pas extrem de benefic sau chiar salvator pentru multi pacienti. Cand vine vorba de sindromul de tunel carpian, care afecteaza sute de mii de barbati si femei din intreaga lume in fiecare an, decizia cu privire la o interventie chirurgicala poate fi dificila. Multi pacienti se intreaba daca aceasta maladie se poate rezolva de la sine sau cu remedii conservatoare, la domiciliu. Ei bine, din pacate, sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care evolueaza spre agravare si care, daca nu este tratata corespunzator, poate duce la invalidare.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o afectiune adesea dureroasa care afecteaza degetele, incheietura mainii si, uneori, bratul, fiind cauzata de presiunea crescuta asupra nervului median in tunelul carpian aflat in incheietura mainii. Cand exista o inflamatie in acest tunel, nervul median este presat, ciupit sau deteriorat, rezultand o serie de simptome incomode.
Printre cele mai des intalnite simptome ale sindromului de tunel carpian se numara amorteala, furnicaturile si durerea in primele patru degete ale mainii si in incheietura mainii. Aceste simptome se dezvolta de obicei treptat, in timp, si sunt mai prezente noaptea.
Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?
Ingustarea tunelului carpian si presiunea exercitata asupra nervului median pot avea una sau mai multe dintre urmatoarele conditii:
- miscarile repetitive ale mainii si/sau incheieturii mainii (tastatul, cantatul la chitara, cusutul, folosirea instrumentelor vibratoare, etc.);
- sarcina (retentia de lichide);
- obezitatea;
- diabetul;
- bolile tiroidiene;
- artrita reumatoida;
- microtraumatismele la nivelul incheieturii mainii.
Poate sindromul de tunel carpian sa treaca de la sine?
Fiind o boala progresiva, sindromul de tunel carpian va evolua spre agravare, fie ca acest lucru se va intampla mai lent sau mai rapid. La inceput, simptomele vor fi mai putin evidente si vor aparea rar, insa in timp, vor deveni tot mai prezente. Daca nu sunt luate masuri din timp, acestea vor ajunge sa cauzeze probleme de functionalitate.
In stare incipienta, nu se recomanda interventia chirurgicala, ci metode de tratament conservatore, precum purtarea unei orteze care sa imobilizeze incheietura mainii in pozitie dreapta, administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectii locale cu corticosteroizi si fiziokinetoterapie. Aceste metode nu vor inlatura boala complet, insa vor ameliora simptomele si vor intarzia evolutia bolii.
Singura metoda de tratament eficienta pentru sindromul de tunel carpian este interventia chirurgicala, deoarece doar aceasta va elimina complet compresia. Cu toate acestea, operatia este recomandata, de regula, doar dupa ce boala a ajuns intr-un stadiu avansat.
Specialistii de la Vitta Clinic spun ca tratamentul chirurgical implica sectionarea ligamentului carpian transvers pentru largirea calibrului canalului carpian. Este o procedura usoara, nedureroasa si de scurta durata, iar daca este facuta la timp, este urmata de o recuperare rapida si de un prognostic bun.