Ce este cash-flow-ul intr-o afacere si cum poate fi optimizat

cash-flow

Atunci când vorbim despre cash-flow, am putea spune că vorbim despre funcţia vitală, să spunem aşa, a afacerii tale, iar, fără o bună gestionare a cash-flow-ului în afacere, mai mult ca sigur că societatea ta va avea de suferit destul de mult, chiar dacă ai putea spune că vânzările se situează destul de bine. Totodată, un cash-flow negativ nu reprezintă întodeauna că afacerea nu merge bine.

Chiar dacă nu ai o experienţă prea mare în antreprenoriat şi afaceri, o bună optimizare şi administrare a cash-flow-ului trebuie să te preocupe cel mai mult, fiind nevoie ca tu, administratorul, să te ocupi de acest aspect, şi nu cel pe care l-ai angajat ca şi contabil. Solicită de la aceasta o analiză a cash-flow-ului, pentru a putea să ai o bună evidenţă a încasărilor cât şi a încasărilor firmei tale. Din moment ce ai datele în timp real despre banii de care dispui, vei putea să iei cele mai bune decizii pentru a redresa şi a gestiona afacerea.

Ce este cash-flow-ul?

Cash-flow-ul, sau fluxul de numerar, ca să îi spunem şi aşa, reprezintă diferenţa dintre intrările de numerar, mai exact încasările firmei de la diferiţi investitori şi clienţi, şi ieşirile de numerar, ce constau în plăţile şi cheltuielile societăţii tale.

Precis, cash-flow-ul reprezintă suma netă de bani de care afacerea ta dispune într-un anumit moment, iar un cash-flow se poate stabilit săptămânal, lunar, dar şi pe perioade mai lungi de timp, la trimestru sau chiar anual, pentru a putea observ cum se descurcă afacerea ta, ce trebuie să îmbunătăţeşti, să schimbi, şi aşa mai departe.

Rolul cash-flow-ului în gestionarea afacerii

Aşa cum am menţionat, cash-flow-ul trebuie să reprezinte principala ta preocupare, deoarece acesta ţine pe picioare afacerea ta, deci, reprezintă cea mai importantă caracteristică a afacerii tale, putând spune că este mai importantă chiar şi decât profitul afacerii tale.

Da, este foarte bine să ai vânzări, să înregistrezi un profit cât mai mare, însă, înainte de orice trebuie să ştii cum să îţi gestionezi fluxul de numerar, deci, trebuie să ştii ce bani cheltui şi ce bani încasezi. De asemenea, când vrei să faci investiții mari în echipamente IT&C, de exemplu, este recomandat să te gândești la o soluție de finantare produse refurbished, astfel încât să cumperi produse performante, la un preț mai mic și cu plata în rate cu o dobânda mică.

Odată ce pui bazele unei afaceri, o bună parte din fluxul de numerar vine din propriile tale surse, din economii sau chiar din anumite împrumuturi, iar pentru a reuşi să te pui pe picioare trebuie să ţii cont de anumite cerinţe ale furnizorilor şi clienţilor tăi.

Probleme cu fluxul de numerar pot să apară în orice moment, nu doar la începutul afacerii. Principalii factori ce duc la probleme cu acest cash-flow sunt reprezentaţi de anularea anumitor comenzi cu o mare valoare, pierderea anumitor contracte, plăţi întârziate sau cheltuieli ce apar de nicăieri. Da, în absolut orice moment pot apărea probleme şi tocmai de aceea este reomcnadat să analizezi fluxul de numerar la perioade de timp destul de scurte, lunar sau chiar săptămânal, şi nu să faci o analiză a acestuia trimestrial sau la fiecare an.

În concluzie, putem afirma că fluxul de numerar reprezintă cea mai importantă caracteristică a afacerii tale, deci trebuie să ai mare grijă la acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *