Siguranța lucrătorilor reprezintă o prioritate nu numai pentru cei care efectuează activități în condiții de risc, ci și pentru angajatori și pentru instituțiile statului român. Există, într-adevăr, o serie de prevederi legislative și norme referitoare la purtarea unor echipamente de protecție a muncii.
Un text fundamental din acest punct de vedere este legea nr. 319/2016, care indică toate obligațiile ce îi revin unui angajator pentru a proteja viața, sănătatea și integritatea fizică a muncitorilor. Iată numai câteva dintre acestea:
• asigurarea distribuirii gratuite de echipamente de protectie a muncii și a funcționării acestora în bune condiții, a întreținerii și, dacă este cazul, a înlocuirii lor;
• întocmirea unui plan de prevenire a riscurilor și a de protecție a lucrătorilor;
• asigurarea instructajului fiecărui muncitor în legătură cu normele de protecție la locul de muncă;
• obținerea tuturor autorizațiilor de funcționare prevăzute de normele legale;
• asigurarea unor echipamente de protecție a muncii care nu prezintă pericol pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor.
Prin urmare, nimeni nu ar trebui să facă rabat la calitate, atunci când este vorba despre viața și sănătatea celor care muncesc în medii precum șantierele de construcții, laboratoarele de cercetări, clinicile medicale sau orice alte locuri în care apar riscuri de lovire, cădere de la înălțime sau contaminare cu substanțe toxice.
Principalele categorii de echipamente de protecție a muncii
Accidentele de muncă se petrec, uneori, din cauza lipsei unor articole corespunzătoare de încălțăminte. În funcție de mediul de lucru, este recomandată purtarea de sandale sau pantofi de protecție ușori, realizați din materiale de calitate, care oferă confort la fiecare purtare și sunt extrem de rezistenți la uzură.
Purtarea unei vestimentații potrivite reprezintă de asemenea un pericol pe care nimeni nu este dispus să și-l asume, atunci când își desfășoară activitatea într-un mediu periculos. Este recomandată purtarea de combinezoane din materiale în mai multe straturi, care asigură o bună fixare, confort și, în același timp, permit o bună circulație a aerului. La rândul lor, halatele de laborator sunt echipamente de protecție a muncii menite să împiedice contactul nedorit cu particule solide sau lichide potențial periculoase. Ele sunt purtate în special de cercetători din domeniul fizicii, chimiei și biologiei sau de persoane care lucrează în sistemul medical.
O gamă diversă de produse, asa cum este cea de pe totalclean.ro, este recomandată pentru protejarea capului. Este vorba despre viziere, bonete de unică folosință sau căști reglabile, prevăzute cu o tehnologie exclusivă de distribuire a presiunii. Căștile sunt create pentru utilizare generală și sunt capabile să ofere protecție împotriva obiectelor de mici dimensiuni aflate în cădere.
În diferite sectoare economice, este necesară și protejarea ochilor cu ajutorul unor ochelari speciali, care prezintă și posibilitatea de a fi purtați deasupra ochelarilor obișnuiți de vedere. Pentru protecție auditivă în mediile cu un nivel ridicat al zgomotului sunt necesare antifoane interne și externe, care reduc nivelul zgomotului cu 27 până la 35 de decibeli.
Pentru protecția mâinilor, sunt disponibile mai multe modele de mănuși antităiere sau pentru sudori, care la rândul lor evită riscul producerii unor accidente nedorite.
Alege doar echipamente de protecție a muncii de cea mai bună calitate! Atunci când este vorba de viață, sănătate și integritate corporală, nu rămâne loc de compromisuri!