Cele 7 lucruri importante pe care să le faci în grădină până la venirea iernii, în fiecare an


Fie că locuiești în mediul rural pe tot parcursul anului sau ai o casă de vacanță cu o grădină pe care o întreții periodic, este esențial să pregătești terenul pentru sosirea sezonului rece.

Iar dacă nu te-ai organizat în timp util și ai nevoie de puțină claritate, ți-am pregătit o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci în gospodărie până vremea se răcește!

1. Culege strugurii și pregătește vinul

Dacă ai viță de vie în grădină, trebuie neapărat să culegi strugurii pe timp de toamnă, când aceștia ating pragul ideal de coacere. Doar astfel vei obține un must și un vin delicios, perfect echilibrat.

După ce culegi fructele din vie, nu lăsa să treacă mai mult de câteva ore până le zdrobești. Pentru acest lucru, folosește un teasc, ustensila care va face tot procesul să fie mult mai scurt și mai simplu. În plus, teascul te va ajuta să obții texturile perfecte și să nu irosești niciun strugure!

2. Culege fructele și prepară dulcețuri sau gemuri

În cazul în care ai gutui și meri în grădină, nu amâna culegerea fructelor. Acestea trebuie să fie culese din pomi înainte să se coacă prea tare și să cadă pe sol. Astfel, vei reuși să le transformi în gem, dulceață sau peltea atunci când nutrienții și vitaminele încă sunt prezente în cantități maxime.

După ce culegi fructele, poți folosi un zdrobitor sau o răzătoare mai mare, pentru a facilita procesul de pregătire. Adaugă zahăr și fierbe totul, apoi pune dulceața în borcane sterilizate. Vei obține un produs natural, sănătos, pe care îl vei putea consuma pe tot parcursul iernii.

3. Plantează pomi fructiferi

Dacă nu ai deloc pomi sau vrei să adaugi câțiva în plus în grădina ta, acum este momentul perfect. Asigură-te că îi plantezi până la iarnă, pentru ca aceștia să aibă timp să se prindă și să treacă peste sezonul rece cu brio.

Pentru a planta cât mai repede și mai ușor pomii fructiferi, folosește motoburghie speciale, care găuresc eficient pământul, permițându-ți să plantezi la adâncimea ideală fiecare soi de pom.

4. Plantează flori de primăvară

Dacă vrei să te bucuri de flori colorate și frumos mirositoare toată primăvara, acum este timpul potrivit să pregătești solul cu fertilizator și să plantezi bulbii.

Poți opta pentru lalele, narcise, frezii, anemone și nu numai. Selectează o parte de grădină și ocupă-te de plantare pe timpul toamnei.

5. Fă ordine în dulapuri și spații pentru depozitare

Curățenia de primăvară este importantă, dar nici cea de toamnă nu ar trebui să fie subestimată. Când vremea se răcește și apare zăpada, nu vei mai avea nici dispoziția, nici condițiile necesare, așa că ocupă-te de ordine și curățenie acum.

Deschide lada cu unelte și magazia cu diverse ustensile, sortează obiectele vechi și așează totul în ordine, pe categorii.

6. Îngrijește curtea și gazonul

Îngrijirea spațiului exterior al casei este extrem de importantă în orice sezon. Așadar, înainte să vină iarna, mătură frunzele uscate din curte. În caz contrar, acestea vor putrezi și vor fi mult mai dificil de curățat

Dacă ai gazon, îngrijește-l și curăță buruienile. Tot acum este momentul să aplici substanțe nutritive, care să ajute gazonul să fie verde și sănătos la primăvară.

7. reparațiile necesare

Dacă ai amânat, până acum, tot felul de reparații necesare în curte, ar fi bine să te ocupi de ele până la venirea iernii. Poate că este vorba despre o ușă stricată, un gard rupt sau îndoit, o unealtă care nu mai funcționează sau orice alte detalii aparent mici, dar care se pot agrava în timp.

Așadar, profită de toamnă pentru a te ocupa de toate lucrurile de mai sus. În acest mod, iarna va trece cu ușurință, iar primăvara te va găsi cu o curte ordonată, curată și îmbelșugată.