Majoritatea persoanelor își doresc ca, la un anumit moment al vieții lor, să fie proprietari ai unui apartament. Chiar dacă această mentalitate se găsește preponderent în țara noastră, inclusiv în țările vestice, oameni care ajung să fie proprietari asupra unei locuințe sunt mult mai siguri și liniștiți decât ceilalți. Nici nu este de mirare, întrucât cu toții avem nevoie de siguranța unui loc în care stăm, știind că nu vom putea fi niciodată dați afară. Cu toate acestea, pentru a ajunge la posibilitatea de a achiziționa un apartament, avem nevoie de o sumă mult prea mare de bani. În timp ce unii dintre noi se bucură de oportunitatea de a face acest lucru pe cont propriu, cei mai mulți dintre oameni achiziționează un apartament în colaborare cu o altă persoană. Cu scopul de a te ajuta să reduci prețul de listă al unui apartament, am pus la punct pentru tine un ghid cuprinzător care să îți ofere răspunsurile la toate întrebările.
- Află care este anul de construcție al imobilului
O regulă de bază în cazul situației imobiliare din țara noastră prevede faptul că imobilele vechi au un preț de listă mai mic decât cele noi. Altfel spus, în cazul în care anul de construcție al imobilului pe care ți-l dorești este situat sub anul 1977, prețul acestuia trebuie să fie cu mult mai mic față de apartamentele construite recent. Tocmai de aceea, chiar dacă prețul de listă este unul mult sub bugetul tău, acesta este un factor pe care îl poți aduce în vederea vânzătorului. În urma unei discuții și a prezentării acestui argument, vei putea conduce conversația și negocierea în direcția pe care ți-o dorești tu.
- Găsește o modalitate prin care să ai la dispoziție cel puțin jumătate din suma apartamentului cash
Cei mai mulți dintre vânzătorii apartamentelor sunt dispuși să reducă prețul de listă în cazul în care potențialul cumpărător oferă cash o sumă cel puțin egală cu jumătate din aceasta. Pe scurt, în cazul în care ai în bancă sau reușești să împrumuți de la persoanele dragi ție o sumă atât de mare, vei putea negocia prețul apartamentului. Acest lucru se traduce prin faptul că, atât dezvoltatorii imobiliari, cât și vânzătorii în calitate de persoană fizică sunt mult mai dispuși să reducă prețul în condițiile în care primesc mult mai repede banii. Prin comparație, banca oferă credite imobiliare prin care banii ajung mult mai târziu la vânzător. Tocmai din acest motiv, vânzători și dezvoltatorii imobiliari au de așteptat mult mai mult pentru a intra în posesia banilor. De regulă, procentul pe care sunt dispuși să îl reducă variază între trei și cinci la sută din valoarea totală a apartamentului.
- Analizează cu atenție scara blocului
Spre deosebire de orice altă informație pe care o vei putea afla direct de la dezvoltatorul blocului, administrator sau vecin, scara blocului este locul în care vei putea descoperi răspunsurile la toate întrebările tale. În același timp, aici vei putea formula toate argumentele pe care le vei putea folosi pentru a reduce prețul listat pentru un anumit apartament. În această categorie intră și existența unor cutii postale care, în cazul imobilelor noi, sunt deseori inexistente. Pentru acest lucru, poți lua legătura cu administratorul de bloc și să îi prezinți oferta regăsită pe cutiipostalebloc.ro.
Bucură-te de orice modalitate prin care poți să reduci prețul de listă al unui apartament, apelând la orice mic truc care îți va putea fi de ajutor. Nu uita, oricine procent contează, mai ales atunci când ai de plată zeci de mii de euro pentru un apartament!