Foarte multe dovezi arata ca pandemia a crescut numarul de adolescenti care sunt anxiosi. Nu este de mirare, avand in vedere ca distantarea sociala si inchiderea unitatilor scolare si a locurilor de distractie i-a tinut departe pe adolescenti de activitatile care le placeau cel mai mult, le-a perturbat educatia si i-a izolat de prieteni.
Acum, viata a revenit oarecum la normal, insa efectele anxietatii inca se vad la multi dintre adolescentii afectati. In plus, anxietatea la adolescenti era deja in crestere inainte de pandemie. De ce? Expertii mentioneaza o presiune crescuta pentru a reusi la scoala, o lume care se simte tot mai infricosatoare si o stima de sine tot mai scazuta din cauza retelelor de socializare. Ce putem face noi, adultii? Ei bine, cel mai important este sa recunoastem semnele de anxietate si sa oferim ajutor adolescentilor si copiilor care se lupta cu aceasta afectiune.
Cat de diferita este anxietatea la adolescenti fata de anxietatea intalnita la copii?
Adolescentii anxiosi sunt diferiti de copiii anxiosi. In fiecare etapa de dezvoltare, copiii au diferite griji si vulnerabilitati.
Copiii mai mici sunt predispusi sa fie anxiosi in legatura cu lucrurile extreme – cum ar fi animalele sau insectele, intunericul, monstrii de sub pat sau ceva rau care se intampla cu mama si tata. Dar adolescentii sunt mai predispusi sa fie ingrijorati pentru ei insisi – performanta lor la scoala sau in sport, modul in care sunt perceputi de ceilalti, schimbarile din corpul lor, etc.
Unii adolescenti anxiosi se confrunta cu aceasta boala inca din copilarie. Poate ca parintii lor au fost constienti de asta, dar copiii au functionat bine in ciuda suferintei lor, asa ca nu s-a facut nimic in acest sens. Sau copiii au fost tratati, iar lucrurile s-au imbunatatit. Dar pe masura ce se asteapta mai mult de la ei din punct de vedere scolar si pe masura ce ei se concentreaza mai mult asupra colegilor lor, anxietatea poate reaparea si deveni mai severa. Iar unii adolescenti care nu erau copii anxiosi dezvolta tipuri de anxietate la adolescenta, inclusiv anxietate sociala si atacuri de panica.
Simptomele anxietatii la adolescenti
Simptomele anxietatii variaza foarte mult, de la retragere si evitare la iritabilitate si agresivitate. Anxietatea este adesea trecuta cu vederea, deoarece adolescentii sunt buni in a-si ascunde gandurile si sentimentele.
Acestea sunt cateva dintre comportamentele care ar putea indica prezenta anxietatii la un adolescent:
- Temeri si griji recurente cu privire la diferite activitati de rutina;
- Iritabilitate;
- Dificultati de concentrare;
- Retragere din activitatile sociale ce inainte ofereau placere;
- Hipersensibilitate la criticile celor din jur;
- Evitarea situatiilor dificile sau noi;
- Dureri frecvente de stomac sau de cap;
- Performante scolare scazute sau refuzul de a mai merge la scoala;
- Probleme de somn;
- Consumul de alcool sau de droguri.
Tratamentul anxietatii la adolescenti
Cel mai eficient tratament pentru anxietate la adolescenti este terapia cognitiv comportamentala (TCC), combinata, daca este necesar, cu medicamente antidepresive. Acest model de tratament este foarte eficient.
Afla mai multe detalii despre anxietatea la copii pe www.mindmed.ro