Retete in tigaie fara ulei


Adevaratii bucatari stiu ca, pentru o mancare buna, nu aveti nevoie neaparat sa gatiti cu ulei. Uleiul este unul dintre alimentele de baza, dar consumul acestuia in exces poate cauza diferite probleme de sanatate, mai ales atunci cand vorbim de preparate grase si care absorb cantitati impresionante de ulei (de tip fast food), la care putem aminti: cartofii prajiti, ochiurile, hamburgerii etc.

Acestea sunt doar cateva optiuni, dar lista este mult mai generoasa de atat. Chiar daca o tigaie antiaderenta de calitate nu lipseste din colectia fiecarui pasionat de gatit, nu inseamna ca nu te poti folosi de aceasta ca sa dai nastere si unor selectii de mancare cu un continut redus de grasimi, dar care sa-ti ofere in acelasi timp, un gust minunat. Descopera cateva sugestii potrivite pentru intreaga familie, in randurile urmatoare. Iti garantam ca, dupa ce le vei incerca, nu te vei mai intoarce la preparatele de odinioara.

Omleta

Stiai ca te poti bucura de o omleta usoara si satioasa, fara sa fii nevoit sa adaugi ulei in tigaie? Ai nevoie doar de un set oale ieftine si tigai. Asigura-te ca tigaia e bine incinsa in momentul in care introduci ouale batute si ca este prevazuta cu o suprafata antiaderenta care nu permite oului sa se lipeasca de peretii acesteia. Las-o timp de cateva minute pana cand aceasta incepe sa se dezlipeasca de la sine si intoarce-o pe partea cealalta. Poti pune la aceasta omleta chiar si legume sau cascaval ras.

Turte

In mediul rural, inca din cele mai vechi timpuri, painea pe care o consumam cu totii astazi, ia locul unor turte sau lipii mai groase. Framanta aluatul cu faina, o lingurita-doua de ulei, sare si drojdie, asa cum faci in mod obisnuit. Apoi, dupa ce aluatul a stat la dospit cel putin 30 minute, imparte-l in mai multe bucati egale si trage usor de el pana cand fiecare bucata de aluat ia forma aproximativa a unor cercuri. Introdu-le pe rand in tigaia incinsa si adauga capacul. Verifica-le la fiecare 5-10 minute, intorcandu-le pe cealalta parte atunci cand acestea incep a-si schimba culoarea. Le poti servi cu orice tip de mancare, iar gustul este minunat.

Peste

Si pestele poate avea un gust delicios chiar si atunci cand nu este pregatit in ulei. Curata pestele tau favorit si mai apoi pune-l in tigaie alaturi de o foaie de dafin, patrunjel tocat, oregano si putina zeama de lamaie. Bineinteles, nu uita sa adaugi sare si piper dupa gust, iar daca simti nevoia, poti folosi inclusiv alte condimente. Introdu si aproximativ 150 ml apa si adauga capacul. Lasa-l la fiert timp de aproximativ 10 minute, pe-o parte si pe alta, si mai lasa-l cateva minute in tigaie, fara capac, pentru a capata o usoara crusta dupa evaporarea apei. Pestele va avea un gust delicios, fiind totodata si sanatos.

Tahini

Daca humusul este una dintre retetele tale favorite, poti realiza acasa ingredientul secret constand in pasta de susan, denumita si tahini. Nu trebuie decat sa coci susanul in tigaia incalzita, amestecand continuu timp de cateva minute, pana cand acesta isi schimba culoarea. Apoi, lasa susanul la racorit si transforma-l intr-o pasta sanatoasa si gustoasa.