Sfaturi pentru pelerinii din Israel în 2022


Pelerinajul sau procesiunea religioasă care presupune deplasarea în anumite locuri importante pentru creștini reprezintă atât o oportunitate de regăsire, dar și de conectare cu spiritualitatea și divinitatea. Unele dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj din lume este Israel, o țară considerată binecuvântată – datorită faptului că în Biblie se vorbește despre locurile din Israel prin care a trecut însuși Iisus Hristos. Dacă vrei să ai parte de o excursie religioasă cât mai completă, e important să ții cont de câteva sfaturi înainte de a porni în călătorie prin Israel.

Fă-ți un itinerariu cât mai complet.

Fiecare pelerin dorește să ajungă în cât mai multe locuri sfinte, asta atât pentru a vizita locurile despre care a citit în Biblie, cât și pentru o experiență cât mai completă. Fie că mergi singur sau în grup organizat, e important să îți faci o hartă cu principalele zone pe care vrei să le vizitezi. Atunci când ajungi în Israel pentru un pelerinaj, de exemplu, trebuie să incluzi în opririle tale și orașul Ierusalim, considerat un punct de reper în creștinism. Pentru un circuit Ierusalim trebuie să aloci câteva zile, asta pentru a avea suficient timp să vezi cele mai importante obiective turistice și religioase, cum ar fi: Zidul Plângerii, Cartierul Evreiesc, Biserica Sfântului Mormânt, Muntele Măslinilor, Via Dolorosa. 

Află cât mai multe lucruri despre cultura locului.

Ca în orice alt loc cu o cultură diferită pe care vrei să îl vizitezi, e important să ții cont de regulile zonei. Încearcă să te aliniezi la cultura Israelului și să nu faci gesturi care pot să fie interpretate în mod negativ. De exemplu, atunci când mergi la Zidul Plângerii, trebuie să ții cont că este un loc de rugăciune pentru evrei, dar și pentru musulmani, astfel că e interzis să se pună pomelnice. De asemenea, femeile trebuie să își acopere capul atunci când merg la Biserica Sfântului Mormânt, iar turiștilor și se recomandă să poarte bluze cu mâneci, acesta fiind un semn de respect. 

Nu rata vizita și baia în Marea Moartă.

Dacă ajungi în Israel, indiferent de programul făcut, trebuie să incluzi și o zi pe care să o dedici Mării Moarte. Aceasta este o mare cu adevărat deosebită, fiind recunoscută inclusiv pentru proprietățile terapeutice pe care le are. Apa din Marea Moartă este de aproape 10 ori mai sărată decât apa din oceane, ceea ce o face specială. Așadar, atunci când ajungi în Israel, indiferent de motiv, asigură-te că ai la tine un costum de baie pentru a te bucura de o experiență cu adevărat unică. 

Pelerinii care ajung în Israel vor fi încântați de istoria locului și de regăsirea unor zone semnificative pentru creștinism, locuri prin care a trecut chiar Iisus Hristos și care sunt amintite în Biblie. În afara de asta, aceiași pelerini pot să descopere o țară plină de frumuseți, binecuvântată cu forme de relief variate și cu ieșire la Marea Moartă, una dintre cele mai speciale ape de pe întreg globul pământesc, datorită calităților terapeutice pe care le are.