Ce este important sa stii despre bicicletele pliabile


Cauti o bicicleta pliabila si nu stii de ce ar putea fi mai benefica decat una clasica pentru tine? Atunci articolul acesta este pentru tine. Vei invata ce presupune mai exact o bicicleta pliabila si avantajele pe care ti le poate oferi.

Indiferent de motivul pentru care vrei sa pedalezi sau bugetul pe care il ai, exista o bicicleta pliabila potrivita. Fie ca vrei sa mergi la munca, sa simti viteza sau doar sa te relaxezi, companiile din ziua de azi iti ofera solutii inedite. Unele biciclete pot face fata situatiilor dificile la care sunt supuse mountain bike-urile sau pot avea motor electric.

Ce sunt bicicletele pliabile?

Asa cum reiese din nume, bicicletele pliabile sunt biciclete care pot fi “impaturite” intr-o forma mai compacta. Astfel, sunt mult mai usor de depozitat si carat. Se gasesc pe piata biciclete pliabile de diferite dimensiuni, diferite metode de pliere si cu diverse accesorii si componente.

Desi sunt vazute de multa lume ca niste jucarii sau biciclete de copii, acestea sunt la fel de functionale ca o bicicleta normala. Aceasta asumare vine din cauza ca acestea sunt mai mici de fel. Dar pentru ca sunt mai mici nu inseamna ca nu sunt bune! Chiar prezinta unele avantaje fata de o bicicleta normala din cauza marimii.

Cand vine vorba de plierea lor, ideea este ca rotile sa ajunga una langa cealalta pentru a economisi spatiu. In principiu, sunt 3 metode de pliere:

Plierea orizontala/pe din doua: Probabil cea mai intalnita metoda de pliere. Bicicleta are o balama solida si se pliaza pe orizontala. Poti sa le demontezi mai repede, dar nu sunt cele mai stabile.

Plierea verticala: Similara cu cea anterioara, bicicletele cu pliere verticala au una (cateodata doua) balamale pe tubul principal si se strange pe verticala. De obicei, bicicletele acestea sunt ceva mai compacte.

Plierea triunghiulara: Cu balama triunghiulara, aceste biciclete sunt foarte stabile si usor de pliat. Singurul dezavantaj este ca nu este atat de usor sa mergi cu ele precum cu celelalte.

Avantajele bicicletelor pliabile

Bicicletele pliabile vin la pachet cu o multime de avantaje, de aceea sunt atat de apreciate de iubitorii de pedalat in natura si nu numai. Pentru ca sunt usor de folosit, indiferent de varsta sau sex, aceste biciclete sunt unele dintre cele mai comandate din ultima perioada. Mai mult decat atat, ele pot fi depozitate cu usurinta tocmai pentru ca se pot plia astfel incat pot fi transportate chiar si intr-un rucsac sau valiza.

  • Convenienta

Pentru orice navetist, bicicleta pliabila este mereu mai convenienta decat cea clasica. Acestea iti permit sa folosesti mijloace de transport comun fara nici o problema. Fie taxi, tren sau autobuz, acestea nu vor fi depozitate cu usurinta si nu vor deranja pe nimeni. De asemenea, fiind compacte cand sunt pliate, acestea incap cu usurinta in orice apartament, oricat de mic ar fi. Nu mai trebuie sa te ingrijorezi ca bicicleta iti ocupa un sfert din camera sau ca nu ii gasesti loc!

Si nu va mai trebuie sa te ingrijorezi nici de sistemele antifurt. Daca iei bicicleta cu tine la job, unde o poti pune sub birou sau intr-un loc similar, nu are cine sa o mai fure.

  • Angrenaj mai bun

Desi rotile sunt mai mici decat la o bicicleta normala, asta nu inseamna ca trebuie sa pedalezi mai mult. Viteza e data de distanta pe care o parcurge roata pentru fiecare rotatie completa a pedalei. Bicicletele pliabile au o proportie mai buna intre dimensiunea rotilor si a angrenajului, care compenseaza. Astfel, desi rotile sunt mai mici, nu va trebui sa pedalezi ca un nebun.

  • Eficienta mai mare

Deoarece rotile sunt mai mici, si numarul spitelor la o bicicleta pliabila e mai mic. Cu mai putina rezistenta si greutate, acestea iti ofera o eficienta mai mare, cel putin la vitezele normale. Singurul context in care rotile mai mari sunt mai eficiente este la vitezele mari. Deci, daca nu planuiesti sa mergi cu mai mult de 50 de km/h, rotile mici sunt mai bune pentru tine.

  • Bune pentru copii si varstnici

Cadrul bicicletelor pliabile este mai jos decat la cele normale. Componentele precum saua si ghidonul pot fi ajustate in functie de nevoi. Dar, pentru copii si varstnici este un avantaj. Avand centrul de greutate mai jos, sunt mai stabile si te poti urca mai usor pe ele.

Acum ca stii cum te poate ajuta o bicicleta pliabila, tot ce iti ramane de facut e sa achizitionezi una si sa te bucuri de plimbare!