Cum alegi aparatul de aer conditionat

Aer conditionat – Informatii generale


Va invitam sa va pregatiti pentru caldura inabusitoare a verii cu aparatele de aer conditionat de inalta calitate din magazinul nostru online Romstal.ro! Aici gasiti aparate de aer conditionat de diverse modele si capacitati. O mare varietate de produse fac ca aparatele de aer conditionat sa fie potrivite pentru orice tip de spatiu. Dar cum sa alegi cel mai potrivit aparat de aer conditionat? Ramaneti la curent cu acest articol pentru a afla care dintre cele mai importante caracteristici va pot ajuta sa alegeti cel mai bun dispozitiv de comunicare pentru casa dvs.

Alegerea unui aparat de aer conditionat este mai usoara daca cunoastem cateva date importante despre acesta, deoarece tehnologia aerului conditionat a evoluat foarte mult, precum modelele noi cu rating energetic mai ridicat care au un consum mai mic de energie. Trebuie sa intelegem cantitatea de spatiu pe care o va servi dispozitivul pentru a-i determina puterea. Abia mai tarziu ne vor interesa functiile suplimentare pe care le poate indeplini. Desigur, sunt importante si nivelurile de energie, nivelul de zgomot in timpul functionarii si pretul produsului (care va creste costurile de instalare).

Primul criteriu de luat in considerare la cumpararea unui aparat de aer conditionat este tipul de echipament (cu sau fara invertor, cu una sau mai multe unitati interioare etc.). Atunci ne-ar interesa capacitatea dispozitivului. Aceasta este exprimata in BTU/h (British Thermal Units) si se refera la puterea de racire (sau incalzire) a echipamentului. Numarul de BTU pe care il vom alege va fi afectat de suprafata incaperii catre care este vizat dispozitivul. De exemplu, un dispozitiv de 9000 BTU va gestiona bine suprafete de pana la 25 de metri patrati. Un dispozitiv de 12.000 BTU se va potrivi intr-un spatiu de aproximativ 35 de metri patrati.

Prin urmare, puterea pe care o vom alege va creste odata cu suprafata incaperii in care vom instala dispozitivul, dar pe langa acest criteriu, este mai bine sa luam in considerare si un alt factor important. Numarul de BTU necesar va creste sau scade cu 10% in functie de locatia unitatii exterioare (instalati-o pe un perete unde va fi la lumina soarelui sau la umbra pentru cea mai mare parte a zilei). Trebuie luat in considerare si numarul de persoane care traverseaza camera. Asadar, un spatiu comercial are nevoie de un aparat de aer conditionat cu o putere mai mare decat aparatul de aer conditionat instalat in living.

Aerul conditionat asigura ventilatie, dar si incalzire (cu inverter) potrivita camerei tale. Aparatele de aer conditionat sunt in general usor de instalat, folosit si curatat. Avem si aparate de aer conditionat cu mod Wi-Fi integrat care pot fi controlate cu usurinta de la distanta.

Pretul unui aparat de aer conditionat va fi influentat de tipul acestuia si de functia pe care o indeplineste, la care adaugam pretul de instalare. Pentru a obtine o garantie extinsa, este indicat sa instalati aparatul de aer conditionat la o firma autorizata si sa asigurati intretinerea acestuia.

Tipuri de aparate de aer conditionat


Aparatele de aer conditionat Romstal sunt foarte practice. Ocupa putin spatiu si sunt impresionante vizual, dar si prin functionare eficienta si silentioasa. Functia lor este foarte importanta ca aparate AC. Ele nu va fac inconfortabil si nu ocupa spatiu inutil, oferindu-va totodata tot confortul termic de care aveti nevoie pentru activitatile tale zilnice.

Cu ajutorul acestor produse, este usor atinsa temperatura mediului de lucru pe care corpul nostru trebuie sa o poata functiona la capacitate maxima. Ele elimina disconfortul termic, care este o cauza majora a capacitatii umane reduse de a efectua activitatile zilnice. De asemenea, daca biroul nu are temperatura potrivita, productivitatea ta va scadea. Echipamentul AC este necesar pentru a lucra in conditii favorabile. Pentru aceasta, trebuie sa stabilim din timp ce tip de aer conditionat avem nevoie.

Aer conditionat fara inverter


Acest tip de produs este un produs clasic si nu este complicat de operat. Se bazeaza pe un termostat care comanda oprirea sau pornirea compresorului de racire in functie de temperatura. Pentru astfel de produse, compresorul functioneaza la putere maxima pentru a asigura o racire rapida. Opriti cand temperatura interioara este in concordanta cu temperatura setata de utilizator. Evident, exista unele deficiente. Dispozitivul va furniza aer foarte rece la o intensitate foarte puternica, ceea ce poate afecta sanatatea celor din raza sa de actiune. Un alt dezavantaj al acestui mod de functionare este ca temperatura din camera nu poate fi mentinuta la o valoare constanta.

Aer conditionat cu inverter


Cu toate acestea, alegand un dispozitiv modern echipat cu un invertor, problemele de mai sus pot fi uitate rapid. Din punct de vedere tehnic, acestea sunt cele mai eficiente tipuri de aparate de aer conditionat, deoarece permit compresorului de racire sa functioneze la niveluri de putere variabile. In plus, aceste aparate de aer conditionat continua sa evolueze pentru a aduce confortul necesar cu un consum redus de energie in comparatie cu aparatele de aer conditionat clasice. Acestea regleaza in mod constant eficienta de racire si incalzire pentru a se potrivi cu temperatura camerei. Acest lucru reduce timpul de pornire al sistemului, ajungand rapid la temperatura necesara si apoi invertorul va ramane constant.

Functionand la o putere mai mica, sunt vizibil mai silentioase si consuma mai putina energie decat modelele fara invertor. Un alt avantaj al acestor dispozitive invertor este capacitatea lor de a incalzi o camera.

Unitati divizate, duble sau din mai multe piese


Le vedem peste tot, constand dintr-o unitate externa si una, doua sau mai multe unitati interne. De aici provine denumirea de „split”, care inseamna a imparti. In acest caz, avem de-a face cu o unitate externa care pompeaza aer din exterior intr-o unitate interna care livreaza aerul in casa. Principalul avantaj este legat de liniste, deoarece ventilatoarele sunt amplasate in afara cladirii.

Cu montare pe tavan


Acest tip de aparat de aer conditionat este utilizat exclusiv in cladirile cu tavane false. Este cea mai des folosita optiune in cladirile de birouri. Avantajul sau vine din pozitionare. Intrucat jetul de aer vine direct din tavan, nu trebuie sa fie foarte puternic, beneficiind de convectia naturala a aerului. La utilizarea acestui tip de echipament, confortul este sporit deoarece utilizatorul nu simte niciodata ca aerul este prea rece.

Climatizare (tip duct)


In cazul proiectarii unor cladiri noi, acest aparat de aer conditionat este cel mai recomandat. Acum, cu ajutorul unui expert, puteti calcula nivelul de putere necesar pentru racire, dar mai important, puteti crea trasee prin tavan si pereti, numite conducte, care vor fi responsabile pentru racirea uniforma si eficienta a tuturor echipamentelor. in camera. Sunt sisteme complexe de climatizare, evident mai scumpe pentru ca traseele sunt mai greu de realizat, dar, pe de alta parte, ofera un nivel mai ridicat de confort.

Aer conditionat mobil


Poate nu ai auzit de el, dar exista si un aparat de aer conditionat mobil pe care il poti lua cu tine. Este potrivit pentru cei care inchiriaza sau nu doresc sa investeasca pe termen lung.

Ghidul Cumparatorului


Dupa ce ai ales tipul de aparat de aer conditionat pe care ti-l doresti, este timpul sa iti indrepti atentia asupra capacitatilor acestuia. Caracteristicile suplimentare sunt un criteriu bun pentru a distinge aparatele de aer conditionat. Un dispozitiv care implementeaza un numar mare de functii va putea aduce rapid confort in casa ta. Prin urmare, vom fi foarte concentrati asupra modului de a realiza racirea/incalzirea, ventilatia sau dezumidificarea incaperii. Ne vor interesa si filtrele din echipamente care retin praful, impuritatile, sporii de mucegai si microorganismele. Un alt avantaj este eliminarea fumului de tigara sau a altor mirosuri neplacute.

Clasa energetica


Aparatele de aer conditionat consuma energie electrica, lucru care se simte vara, mai ales daca nu optati pentru notele superioare (A si A+). In caz contrar, factura la energie electrica va creste sau, mai rau, va trebui sa modificati circuitul din casa dvs. deoarece unele electrocasnice au cerinte foarte mari de energie.

Parametrii care definesc categoriile sunt: ​​COP (Coeficient de performanta), EER (Raport de eficienta energetica), SCOP (Coeficient de energie sezonier), SEER (Raport de eficienta energetica sezoniera).

Citeste si despre: Cat curent consuma un aparat de aer conditionat

Putere de racire


Atunci cand alegeti un aparat de aer conditionat, trebuie sa aveti in vedere volumul camerei pe care doriti sa o raciti. Daca folosesti un dispozitiv cu prea putina putere, il fortezi si consuma prea mult pentru a da rezultatele asteptate. Nu va fi eficient, nu va racori casa si va costa cheltuieli neasteptate. Durata de viata a echipamentului va fi scurtata, deoarece echipamentul va functiona aproape non-stop. Pentru a estima cerintele de racire ale locuintei sau spatiului dvs. comercial, este recomandabil sa contactati un specialist care va tine cont de toti factorii (dimensiunea locului de racire, prezenta generatoarelor de caldura (cuptor, frigider, televizor, laptop si computer)) si de Numarul mediu de persoane in camera.

Nivelul de zgomot


Cu totii ne dorim confort fara a fi deranjati de zgomote nenaturale. Un aspect important al alegerii unui aparat de aer conditionat este nivelul de zgomot. Un aparat de aer conditionat cu zgomot redus este un produs pe care ti-l doresti absolut. Decibelii variaza foarte mult intre diferitele tipuri de produse de pe piata, asa ca este indicat sa studiezi cu atentie detaliile tehnice pentru a obtine confortul ravnit. Modelele moderne cu niveluri de zgomot intre 50 si 60 de decibeli sunt un compromis bun pentru ca nu fac foarte mult zgomot, dar nici nu costa prea mult. Exista si modele ultra-silentioase, dar sunt mult mai scumpe

Functia de incalzire


Am mentionat deja la inceputul articolului ca daca optezi pentru un aparat de aer conditionat inverter, acesta include si incalzirea. Din punct de vedere energetic, multe produse moderne sunt foarte eficiente. De aceea, in zilele racoroase, majoritatea oamenilor folosesc aparate cu AC pentru a-si incalzi camerele in loc de cazane pe gaz. Evident, se gandesc sa cheltuiasca. Totusi, trebuie sa intelegem ca functia lor principala este racirea aerului. Daca temperatura noastra este foarte scazuta (sub -5 grade Celsius), aparatul de aer conditionat nu il va putea incalzi mult timp fara mult efort si consum de energie.

Modul de noapte


De asemenea, legat de partea de programare, Modul Noapte permite ventilatoarelor si compresoarelor dispozitivului sa functioneze la o viteza mai mica in timp ce utilizatorul doarme, facand mai putin zgomot. Intre timp, in acest mod de noapte, jeturile sunt orientate in jos pentru a preveni formarea fluxului de aer care deranjeaza utilizatorul.

Modul de filtrare


Aparatele AC sunt echipate cu simple filtre de aer sub forma de site fine, sau in cazul unor tipuri mai avansate, sunt echipate cu filtre de mirosuri sau chiar filtre de purificare a aerului. In plus, aceste modele mai scumpe asigura izolarea casei de insecte si alergeni, intrucat nu vom mai deschide geamurile cand temperatura este prea mare. Daca aveti grija sa curatati frecvent filtrul aparatului de aer conditionat, astfel incat sa nu se inmoaie in impuritati sau alti microbi care pun in pericol sanatatea, veti fi sigur ca va veti bucura de aer rece si curat in orice moment.

Instalare

In cele mai multe cazuri, un aparat de aer conditionat este format din doua unitati, interioara si externa. Sunt conectate intre ele prin cai de refrigerare pre-evacuate.

Unitatile exterioare sunt montate pe peretii exteriori ai cladirii, intotdeauna aproape de ferestre, pentru un acces usor in cazul unei interventii neasteptate. In schimb, pozitionarea unitatii interioare se face la inaltimea optima in incapere pentru a putea raci camera cat mai repede. Expertii recomanda amplasarea acestuia cat mai aproape de tavan (5-10 cm). Aerul conditionat nu este orientat catre utilizator, deoarece poate provoca alergii, raceli sau disconfort.

Secretul pentru a obtine o temperatura constanta in toata casa este instalarea unui dispozitiv pentru fiecare camera a casei. Multi oameni cred ca este suficient sa instalati un dispozitiv foarte mare pentru intreaga casa. Trebuie sa stiti ca acest lucru este ineficient deoarece aerul rece din dispozitiv raceste fiecare loc diferit intr-un mod incorect si complet neregulat.

Pentru majoritatea romanilor, locatia prioritara pentru instalarea echipamentelor este camera de zi. Dormitoarele beneficiaza insa tot mai mult de aer conditionat oferit de aparatele de aer conditionat. Pe de alta parte, amplasarea unitatilor de aer conditionat in bucatarie sau baie se tine la distanta de alte electrocasnice sau electrocasnice pentru a nu fi afectate de curenti de aer sau eventuale scurgeri. Nu va recomandam sa instalati dispozitivul pe hol deoarece nu poate raci toate camerele in acest moment si dispozitivul va fi fortat.

Intretinere

Pentru ca aparatul de aer conditionat sa functioneze intotdeauna la capacitatea dorita, va recomandam sa il curatati cat mai des posibil. Curatarea si dezinfectia regulata sunt doua operatiuni care asigura un aer mai curat, lipsit de mirosuri neplacute si/sau bacterii daunatoare sanatatii. Aceste procese ajuta, de asemenea, la economisirea energiei, la imbunatatirea eficientei operationale si la prelungirea duratei de viata a echipamentelor AC.

Curatarea echipamentului care ne conditioneaza presupune cativa dintre pasii urmatori. In primul rand, suntem responsabili pentru deconectarea dispozitivului. Apoi facem desprafuirea mastii, filtrului, carburatorului, turbinei, condensatorului. Nu uitam tava de condens si inlocuim sau adaugam freon atunci cand este necesar, astfel incat unitatea sa se raceasca cat mai repede posibil.

Dupa curatare, urmatoarea etapa este igienizarea aparatului de aer conditionat. Acest proces se face cu solutii speciale, sau uneori cu solutii preparate acasa cu otet/bicarbonat de sodiu si apa. Curatarea si dezinfectarea aparatelor de aer conditionat se poate face de catre persoane fizice sau de catre echipe de profesionisti. Pentru cele mai bune rezultate, intretinerea trebuie sa includa atat unitati interne, cat si externe.

Diverse teste au aratat ca cei care traiesc in medii mai racoroase cu ajutorul aparatelor de aer conditionat sunt mai predispusi sa dezvolte boli din cauza bacteriilor pe care dispozitivul le gaseste si le excreta. Curatarea regulata si dezinfectarea eficienta a produsului va impiedica praful, scamele, alergenii sau alte microorganisme sa se depuna si sa se inmulteasca in filtrul echipamentului.

Semnele ca sistemul de aer conditionat trebuie curatat si dezinfectat apar atunci cand sistemul de aer conditionat emite un miros neplacut. Calitatea aerului va fi grav afectata, ceea ce inseamna ca expunerea prelungita a unor oameni la acest mediu ii va imbolnavi in mod inevitabil.

Ca idee, un aparat de aer conditionat care functioneaza doar vara si este dedicat racirii casei trebuie curatat o data pe an. In unele cazuri insa, echipamentul functioneaza pe tot parcursul anului, asigurand racirea si incalzirea spatiilor de serviciu. In acest caz, curatarea este necesara la fiecare 6 luni. Exista si un caz util, Extreme Power, in care curatarea regulata se face la fiecare 3 luni. Este vorba despre situatii in care spatiul in care este instalat echipamentul este intr-o zona cu praf sau in care se lucreaza mult.

Nu in ultimul rand, se recomanda curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat, chiar si dupa ce acesta nu a fost folosit o perioada de timp. In acest timp, in el se depune mult praf si microorganisme potential daunatoare. Daca sunt puse in functiune fara curatare prealabila, echipamentele AC pot fi extrem de daunatoare sanatatii oamenilor din spatiile pe care le raceste. In acest caz, utilizatorul simte imediat acel miros neplacut in camera, care vine clar din interiorul dispozitivului. Este ca o alarma. Mirosul deranjeaza imediat si anunta intreruperea iminenta de curent a echipamentului si necesitatea urgenta de curatare si igienizare a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *