Despre protectia muncii – 5 lucruri pe care probabil nu le stiai

Despre protectia muncii - 5 lucruri pe care probabil nu le stiai

In orice domeniu am lucra exista riscuri profesionale la care suntem supusi si pe care ni le asumam de la inceput. Limitarea riscurilor profesionale la locul de munca este posibila prin aplicarea unor masuri pe care le va lua angajatorul. Protectia muncii este sistemul de masuri implementate pentru a controla riscurile de vatamare si imbolnavire a angajatilor dintr-un anumit sector.

In termeni simpli, protectia muncii inseamna asigurarea unor conditii bune de desfasurare a procesului de munca, dar si apararea vietii sau a integritatii fizice, psihice. Prin aplicarea protectiei muncii si regulilor de respectat siguranta angajatului este mult mai mare indiferent unde lucreaza. Era nevoie de un cadru legal care sa garanteze conditii optime de siguranta, asa ca protectia muncii a aparut ca un raspuns firesc la nevoile angajatilor.

Ignorarea protectiei muncii de catre angajator si angajat atrage sanctiuni de fiecare data. Aceste sanctiuni pot sa difere de la un caz la altul, dar sunt suficient de dure pentru a determina respectarea protectiei muncii pe viitor.

Angajatorul este cel responsabil de aplicarea protectiei muncii si de aducerea la cunostinta a prevederilor acesteia angajatilor din subordine. El e obligat sa asigura conditii bune de munca pentru toti angajatii, sa combata stresul la locul de munca. Exista si un responsabil cu protectia muncii desemnat care se ocupa de informarea angajatilor si de implementarea legislatiei in vigoare in companie.

Legislatia din Romania legata de protectia muncii e clara, ea trebuie respectata in orice domeniu de activitate si e cunoscuta foarte bine. Stim deja totul despre protectia muncii si despre ce presupune ea, primim toate informatiile cand suntem angajati. Insa s-ar putea sa fie si cateva lucruri pe care nu le stiai despre protectia muncii. Noi iti prezentam in continuare 5 lucruri mai putin stiute despre protectia muncii.

Lucruri mai putin cunoscute din istoria protectiei muncii

1. Protectia muncii exista inca din Antichitate. Se urmarea cresterea productivitatii muncii, masurile aplicate erau sporadice, locale. Santierele faraonice erau locul perfect de aplicare a acestor masuri. Existau medici pe santier, se prevenea intoxicarea cu plumb si mercur, cei ce munceau aveau aparatori la maini, masti primitive aveau slefuitorii. In Grecia si Imperiul Roman au fost semnalate masuri asemanatoare de protectia muncii, manusi sau tuburi pentru ventilatie in mine.

2. Standardizarea activitatilor si munca de serie au dus la masuri de protectie a muncii mult mai bine puse la punct. Leonardo da Vinci masura timpii de munca, a proiectat unelte si masini pentru munca mai simpla, a reprezentat vizual fazele muncii, a incercat sa ofere conditii de munca cat mai bune, cu respectarea masurilor de protectie a muncii. Prin 1546, Agricola vorbeste despre ventilatie, securitatea din mine si pauzele in mine, toate tinand de protectia muncii.

3. Primul care s-a preocupat de protectia muncii la modul serios a fost inginerul Sebastien le Prestre. El si-a propus sa determine activitatea maxima pe care o putea presta un muncitor intr-o zi, cand lucra la fortificatii. S-au stabilit locuri de schimbare si orare clare, pauze, pentru evitarea epuizarii fizice.

4. Din 1853 avem inspectia de securitate a muncii, din 1884 apar si casele profesionale de asigurari sociale in caz de accidente. Erau prevenite accidentele, se despagubeau cei care aveau accidente de munca.

5. Primul act juridic legat de securitate si sanatate in munca, protectia muncii in Romania a fost Legea Sanitara din 3 aprilie 1885. Prima data cand s-a facut referire la prevenirea accidentelor si bolilor profesionale a fost in Regulamentul aparut in 24 septembrie 1894 pentru „industriile insalubre”. Reglementari mai complexe in privinta protectiei muncii am avut in Legea Minelor din 21 aprilie 1895.

Protectia muncii ramane la fel de importanta si astazi

Protectia muncii ramane un aspect foarte important la locul de munca. Ea se aplica in diverse forme in functie de fiecare sector de activitate si este respectata intocmai de catre angajat si angajator. Instructajul legat de protectia muncii este obligatoriu in orice institutie, angajatii iau la cunostinta toate regulile de respectat inainte sa se apuce efectiv de lucru.

Cu cat sunt respectate regulile trasate, cu atat siguranta la locul de munca va fi mai mare pentru toti angajatii. Angajatorul este responsabil de implementarea corecta a protectiei muncii in compania sa si de garantarea unui loc de munca cat mai sigur pentru fiecare angajat in parte. Orice abatere de la protectia muncii si regulile impuse poate duce la accidente nedorite si la sanctiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *